En verklighet som många lever i just nu kan få konsekvenser för folkhälsan. Det visar ny forskning.


Mest läst i kategorin
Det är höga matpriser som befaras leda till sämre folkhälsa. Det har framkommit att många väljer att skippa frukt och grönt till förmån för billigare varor.
– Jag skulle säga att det är allvarligt, säger Marie Löf, professor i nutrition vid Karolinska Institutet till Aftonbladet.
Ökar riskerna
Nya siffror från Livsmedelsverket visar att svenskarna framförallt snålar in på färska grönsaker och frukt nu i inflationstider.
– En ohälsosam kost ökar risken för övervikt och obesitas liksom många kostrelaterade sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer, säger Marie Löf till tidningen.
Hon uttrycker en förhoppning om att prisutvecklingen snart ska vända och att det vi ser nu är enbart kortsiktiga förändringar.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.