Cirka 15 procent av alla vuxna lider av en neurologisk störning som ger intensiva känslomässiga reaktioner på mycket vardagliga ljud. Skådespelerskan Melissa Gilbert från “Lilla huset på prärien” är drabbad.
Mest läst i kategorin
Personer med den neurologiska störningen misofoni kan känna intensiv och svårkontrollerad ilska, ångest eller avsky när de hör vissa ljud, det skriver Fortune.
Det handlar antingen om några specifika ljud, som när någon tuggar eller vatten droppar från en kran, eller om flera olika ljud, det kan vara tung andning, ett klickljud från en penna eller en klockas tickande.
Den som lider av misofoni kan känna starkt obehag eller till och med retas av vanliga vardagsljud.
Skådespelerska
En av dem som lider av detta är, skådespelerskan Melissa Gilbert, som spelade Laura Ingalls i tv-serien ”Lilla huset på prärien”.
När hon förra veckan talade om att hon har misofoni berättade hon att hon ibland darrar vid krasandet av ett potatischips och krampar av en slurk ramen, samt att hennes pappa njuter av sin blåbärspaj med fruktansvärt långsamma tuggor.
Uppskattningsvis lider cirka 15 procent av alla vuxna av denna neurologiska störning.
Kvinnor drabbas mer än män och står för 55 till 83 procent av alla fall, tillståndet kan utvecklas i alla åldrar, men det är mest troligt att det utvecklas under de tidiga tonåren.
Senaste nytt
Symtom
Symtomen på misofoni liknas vid kamp eller flykt-svaret på fara och för den drabbade kan det kännas som att någon trampar på dennas känslomässiga ”gaspedal”.
Vid mer extrema fall av misofoni kan den drabbade få ökad hjärtfrekvens, höjt blodtryck och svettningar. Det kan i sin tur leda till att vissa blir arga av ljud eller undviker situationer där ljuden förekommer.
Grundorsakerna till misofoni är inte väldefinierade, men genetik och skillnader i hjärnans struktur kan spela en roll.
Skuldkänslor
Skuldkänslor är en väldigt stor del av misofoni. Melissa Gilbert minns att hur hon kände sig sig otroligt frustrerad och isolerad av sina egna irritationer vid inspelningen av “Lilla huset på prärien”.
“Om något av barnen tuggade tuggummi eller åt eller knackade naglarna i bordet, ville jag så gärna vilja fly”, säger hon till People.
“Jag blev illröd och mina ögon fylldes av tårar, och jag satt där och kände mig helt olycklig och fruktansvärt skyldig för att jag kände mig så hatisk mot alla dessa människor, människor jag älskade”, fortsätter hon i People.
Självreglering och kontroll
Kognitiv beteendeterapi eller KBT, kan används för att behandla flera olika psykiska tillstånd genom att hjälpa människor omdirigera sina tankemönster och hanterar sina känslor.
Samtalsterapi kan hjälpa till att identifiera och förstå sina triggers så det kan också vara till hjälp.
“Det här är en känslomässig fråga. Det handlar om självreglering och självkontroll. Jag insåg att jag kunde rida ut de här vågorna men att de inte kommer att försvinna. De går aldrig bort. Men nu har jag alla dessa verktyg för att göra det möjligt för mig att vara mer bekväm och mindre triggad. Det fick mig att känna att jag har kontroll”, säger Melissa Gilbert till People.
Ljud och musik kan lindra olika symptom
Att lyssna på och skapa musik engagerar hela hjärnan. Musik är en fantastisk resurs som vi kan använda på många olika sätt. Sinnestillstånd och känslor kan komma fram när vi lyssnar på ett stycke eller en låt. Många använder också musik för att bygga upp stämningar – vi kan ju reglera kroppens signalsystem på så sätt.
CC BY-SA 4.0