Det finns något som de flesta svenskar behöver dra ner på. Och något som bör undvikas helt. Det säger de nya nordiska näringsrekommendationerna.


Mest läst i kategorin
Ett av de tyngsta budskapen när det nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) presenteras är att vi ska äta mindre rött kött, både av hälso- och miljöskäl.
Konsumtionen bör vara “låg” och inte överskrida 350 gram per vecka. Detta motsvarar cirka fyra hamburgare. Förut gick gränsen vid 500 gram enligt rekommendationen. Nu uppmanas vi även äta så lite som möjligt av processat kött, som skinka och salami, uppger TV4.
– Det finns stark evidens för att risken för tarmcancer ökar om man överskrider 350 gram rött kött per vecka. Samtidigt vet vi att växtbaserad kost är det bästa för klimatet, säger Rune Blomhoff, projektledare för NNR till TV4.
Enligt det nya rådet ska vi även undvika alkohol helt.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.