News55

Pälsfarmer tickande bomb för farliga virus

Forskare har upptäckt att det finns en stor risk för smittspridning av virus från pälsfarmer.
Färska resultat från en studie publicerad i Nature avslöjar att djurfarmer, särskilt pälsuppfödare, kan utgöra en stor risk för spridning av virus som kan överföras till både djur och människor. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Nya forskningsrön väcker frågor om säkerheten och relevansen kring pälsfarmer i dagens samhälle, speciellt länder som Kina där insynen är högst begränsad och djurhantering ofta sker under svåra förhållanden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har visat sig att pälsfarmer kan innebära stora risker när det kommer till överförbara sjukdomar från djur till människor. Vanligtvis sker sådan smitta under oacceptabla förhållanden där djuren hålls tätt packade, vilket gynnar virus, enligt Newsweek.

Virusfynd på djurfarmar – en tickande bomb

Färska resultat från en studie publicerad i Nature avslöjar att djurfarmer, särskilt pälsuppfödare, kan utgöra en stor risk för spridning av virus som kan överföras till både djur och människor.

Forskarna i studien fann att uppfödda pälsdjur såsom minkar, rävar och mårdhundar är perfekta värdar för en mängd virus, varav många kan vara helt okända. Av de 125 identifierade virusen kategoriserades 39 av dem som potentiellt farliga.

Resultaten väcker frågor om huruvida det överhuvudtaget är försvarbart att fortsätta med pälsdjursuppfödning, särskilt med tanke på de risker det innebär för global folkhälsa. Det väcker också en rad andra frågeställningar, främst etiska.

ANNONS

Trånga förhållanden främjar smittspridning

De tätt packade djuren på pälsfarmer skapar optimala förhållanden för virus att spridas snabbt. John Pettersson från Uppsala universitet, en av studiens medförfattare, förklarar att virus gynnas när de kan spridas till flera arter samtidigt, vilket ökar risken för att de hoppar över till människor.

“En av de mer intressanta fynden är att vi upptäckt en stor mångfald virus som delas mellan många olika djurarter över stora geografiska avstånd”, berättar han för Newsweek.

ANNONS

Tidigare pandemier, som covid-19, har redan visat vilka konsekvenser zoonotiska sjukdomar (kan spridas till både människor och djur) kan få, och det är oroväckande att pälsfarmer fortsätter att drivas med så uppenbara risker och i så stor skala.

Forskare har upptäckt att pälsuppfödda djur såsom minkar, rävar och mårdhundar är perfekta värdar för en mängd virus
Forskare har upptäckt att pälsuppfödda djur såsom minkar, rävar och mårdhundar är perfekta värdar för en mängd virus som kan spridas till människan. (Foto: Pixabay)

Pälsfarmer kvarleva från förgången tid

Utöver folkhälsoriskerna framstår pälsuppfödning som alltmer otidsenlig i en värld där etiska och miljömässiga frågor fått större utrymme. Efterfrågan på hållbara och djurvänliga alternativ av pälsprodukter växer. Många modehus har redan övergett pälsprodukter och satsar i stället på etiskt framtagna material såsom syntetiska pälsar.

Uppfödning av pälsdjur är inte bara ohållbart från ett djuretiskt perspektiv, det utgör också en direkt hälsorisk för människor. Är det värt att fortsätta med denna form av djurhållning när alternativen är både säkrare och mer hållbara? Förhoppningsvis är svaret givet för de flesta.

Dagens PS har tidigare berättat att covid-viruset sannolikt kan ha smittats från mårdhundar till människor, speciellt som Kina har en stor marknad där försäljning av vilda djur är vanligt. Mårdhundar är ett av de djur som pälsindustrin exploaterar, vilket ytterligare visar risken kring pälsfarmer.

Dags att lägga ned galenskapen

Forskargruppen bakom studien föreslår regelbunden och transparent övervakning av djur- och pälsfarmer för att identifiera farliga virus i tid. Men även om det skulle minska riskerna är det ingen hållbar lösning på lång sikt med tanke på kostnader och logistiska utmaningar.

ANNONS

Att regelbundet testa djur och implementera omfattande övervakningsprogram kräver stora resurser – resurser som kanske vore bättre att använda för att omstrukturera eller avveckla pälsindustrin helt.

John Pettersson ifrågasätter om det är rimligt att dessa farmer överhuvudtaget existerar i dagens samhälle. Med tanke på riskerna kring virusutbrott kan det vara dags att erkänna att djurfarmer är både olämpliga och otidsenliga.

Det är dags att gå vidare. Djurfarmer hör hemma i historieböckerna – inte i en värld som fokuserar mer på säkerhet, hälsa och etiska val.

Läs också:

Elvis minkpäls såld för kunglig summa

Forskare: Covid-19 kan ha kommit från mårdhundar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS