News55

Partille satsade på klimakteriehälsa – gav resultat

Här inne i kommunhuset fattades det beslut som gjort att Partille kommun utsetts till Årets Inspiratör 2024 i Femillo Awards
Här inne i kommunhuset fattades det beslut som gjort att Partille kommun utsetts till Årets Inspiratör 2024 i Femillo Awards. (Adam Ihse/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 dec. 2024Publicerad: 13 dec. 2024

Partille kommun satsade på ökad kunskap om klimakteriebesvär och det gav resultat både för kommunen som arbetsgivare och för medarbetarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var för två år sedan som Partille kommun fattade ett beslut om en nydanande friskvårdssatsning, det skriver Chef.

Metod med vetenskapligt stöd

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) hade noterat hur många problem som uppstår under klimakteriet, det gjorde att Partille, som första kommun, erbjöd stöd och rådgivning på betald arbetstid.

Alla Partille kommuns tillsvidareanställda kvinnor i åldern 40 till 60 år erbjuds en klimakterieutbildning eftersom många kvinnor i den åldern påverkas av hormonella förändringar.

“Generellt finns det en stor okunskap om vad som händer i kroppen kring klimakteriet och hur det påverkar kvinnors välbefinnande. Ambitionen med Partille friskvårdssatsning är att kommunens medarbetare och chefer ska få en större kunskap om klimakteriet och erbjudas stöd och hjälp om de så önskar”, skriver Partille kommun.

Kommunen satsar på föreläsningar, personlig rådgivning med specialistsjuksköterska och den som vill och behöver kan även få vägledning till primärvården.

”Det vi tog fram är en beprövad metod med utbildning i grupp och personlig rådgivning som det finns vetenskapligt stöd för. Det var inte bara något vi hittade på”, säger Marith Hesse till Chef.

ANNONS

Lägre sjukskrivningstal

ANNONS

Det här har haft positiva resultat, enligt en utvärdering upplever cirka 70 procent av medarbetarna och 50 procent av cheferna att de kan prata med öppet om klimakteriebesvär på sina arbetsplatser.

Dessutom upplever 55 procent av dem som har fått ta del av rådgivning att deras besvär har förbättrats.

Satsningen har även gett ett ekonomiskt resultat, sjukskrivningstalen har fram till och med oktober i år minskat med 1,2 procent.

Det kan låta lite, men det ger kommunen en minskad kostnad på hela tre miljoner kronor.

”Det har även visat sig att vi blivit en mer attraktiv arbetsgivare, då denna satsning blivit känd”, säger Marith Hesse till Chef.

Förebild för andra

Partille kommun har nu permanentat sin friskvårdssatsning och nyligen berättade Marith Hesse om satsningen i riksdagen.

Kommunen har blivit en förebild för andra, exempelvis Strängnäs kommun, som nu också har börjat satsa på klimakteriehälsa för sina anställda.

ANNONS

“Det finns säkert kommuner och regioner som ifrågasätter att vi lägger skattemedel på det här, men vi har ett arbetsgivaransvar och vi har många kvinnor i åldersspannet 40–60 år”, säger hon till Chef.

Årets Inspiratör 2024

Partille kommun har utsetts till Årets Inspiratör 2024 i Femillo Awards på grund av friskvårdssatsningen med fokus på klimakteriefrågor.

“Det känns väldigt roligt. Ytterligare ett bra kvitto på att vi gjorde rätt i att vara modiga och att vår satsning fått genomslag”, säger Marith Hesse i ett pressmeddelande.

Så krossar expert fyra vanliga myter om klimakteriet

Klimakteriet finns det många uppfattningar om. Men allt är långt ifrån sant. En expert på området krossar fyra vanliga myter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]