News55

Så äter vi oss ur en kris

I kristider får vi tänka till i köket. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 29 sep. 2022Publicerad: 29 sep. 2022

Inflation och högre råvarupriser får många av oss att handla och laga mat på ett annat sätt. Här får du tips om råvaror som är snälla både för plånboken, miljön och hälsan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Kocken Alexandra Zazzi tipsar i Göteborgs-Posten hur hon själv tänker i kristider när det gäller maten.

–  Jag handlar smart så mycket jag kan, jag har blivit ännu mera nitisk när det gäller matsvinn och klimatsmart mat och jag drar aktivt ned på min vatten- och elkonsumtion, säger hon i tidningen.

Rotfrukter, baljväxter och gryn, pasta med mera är energirika, billiga och mättande alternativ.

Ett knep är att göra storgrytor i vardagen och försöka hitta säsongens varor. Klassiska soppgrönsaker som det är säsong på just nu är till exempel morot och lök. Annat som Zazzi själv försöker ha hemma är rotselleri, palsternacka, potatis, pumpa och grönkål. Även bönor och kikärter brukar finnas på lager liksom hela skalade tomater på bruk, fryst broccoli och blomkålsbuketter, knäckebröd, pasta och kallpressad olja.

Sedan tillkommer vissa mejeriprodukter, flera grönsaker och kött, fisk och fågel emellanåt.

Hjälpa varandra

 Om någon i min närhet inte mäktar med, genom att de jobbar för hårt och inte hinner leva smartare, vill jag hjälpa till. Om någon i min närhet är gammal eller funktionsnedsatt och har svårt att skapa maträtter som är billiga men näringsrika, vill jag hjälpa till. Man kan inte hjälpa alla, men man kan hjälpa några. Vi kan alla hjälpa någon, menar hon och rekommenderar fler att laga storgrytor tillsammans.

 Ett lösningsinriktat sinne kan även se vissa bra saker mynna ut av detta. Om vi ska nå klimatmål, måste vi lära oss att konsumera smartare och nu finns det ännu fler anledningar att göra just det. Att vi sedan kommer närmare varandra socialt är heller ingen dum sak, anser Alexandra Zazzi i Göteborgs-Posten.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

hunden
Spela klippet
Husdjur

Så hett blir det för din hund kvar i bilen – ”på bara några minuter”

16 juli 2025
Spela klippet
Kultur & nöje

Peter Jöbacks trädgårdskonsert med Pernilla Wahlgren släpps fri

15 juli 2025
ANNONS
ANNONS