News55

Vårdförbundet avbryter strejk i flera regioner

Artikelbild
Strejken avbryts i Östergötland. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Vårdförbundet avbryter strejken för medlemmarna i Östergötland, skriver Corren. Anledningen är regionens bristande bemanning, som sägs vara så slimmad att en strejk skulle utgöra en samhällsfara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som är en fara för samhället och patientsäkerheten är när sjukvården är så skör i en region vi inte kan utöva våra rättigheter.

Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet till tidningen.

I Östergötland har omkring 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor varit uttagna i strejk från den 4 respektive 11 juni. Men de berörda medlemmarna ska nu återgå i ordinarie arbete från den 20 juni, respektive den 24 juni.

Övertids- och mertidsblockaden som omfattar närmare 4 000 anställda ligger däremot kvar.

Flera varsel dras tillbaka

Nu dras också flera strejkvarsel tillbaka. Region Västerbotten och Vårdförbundet är överens om att strejken ska upphöra på flera mottagningar i Umeå och Skellefteå. Vårdförbundet har också ensidigt valt att dra tillbaka varslet om strejk för 1177.

På både länets akutmottagningar och hälsocentraler har besöken ökat när personer som inte fått svar via telefon har sökt sig direkt till receptionerna.

“Vi har en nära dialog med verksamheternas chefer och tittar på olika alternativ i hur vi ska kunna trygga säker vård hela sommaren. Det kan bli en påverkan på personalens planerade semester”, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

ANNONS

Bedöms som samhällsfarliga

Även i Region Västmanland drogs strejkvarslet tillbaka efter lokala förhandlingar och fler regioner har bedömt åtgärderna som samhällsfarliga och krävt att facket ska avbryta strejken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS