Vi i Sverige äter mest av en viss sorts mat av alla EU-länder. Nu visar en ny studie att den kan vara beroendeframkallande.


Mest läst i kategorin
Det är ultraprocessad mat som det handlar om och färdigmat som till exempel fryst pizza, sojaburgare, nuggets och falukorv. Maten har bearbetats “mycket” och görs industriellt och kan innehålla tillsatt fett, socker och salt.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
En ny sammanställning av studier visar att 14 procent vuxna och tolv procent barn kan vara beroende, uppger Nyhetsmorgon.
– Du kan inte stå emot maten, en riktig, riktig ”craving”. Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare rörande överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, säger hon i programmet.
Det som kopplas till beroendet är kombinationen av socker, fett och salt.
– Det är lite fiber och väldigt energitätt, så vi får väldigt mycket kalorier per tugga. Vi vet att det inte är så vi ska äta, säger Kristina Andersson och fortsätter:
– Det är dels genetiskt, men det är också viktigt att tänka på att upprepning leder till begär.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Exempel på ultraprocessad mat:
- Färdigmat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings.
- Fullkornsbröd som har tillverkats industriellt och innehåller extra gluten.
- Grönsaksburgare som innehåller sojaprotein.
- Granola som innehåller fibrer som ger sötma.
- Smaksatt färskost med ett stabiliseringsmedel.
- Fettreducerad majonnäs med en emulgeringsmedel för att göra den len.
Källa: Livsmedelsverket

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.