News55

Svensk forskning kan ge ny behandling av dödlig hjärntumör

PET- och magnetkamerabilder av olika hjärntumörer
PET- och magnetkamerabilder av olika hjärntumörer. Bilden har beskurits och lagts på en svart bakgrund. (Foto: Wikimedia Commons CC BY 4.0/TattwamasiB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2024Publicerad: 29 nov. 2024

Ny kunskap om vad som hjälper cancer i hjärnan att växa kan bidra till ny behandling av den mest dödliga formen av hjärntumör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumör är glioblastom, varje år drabbas cirka 500 vuxna svenskar och bara några få procent lever fem år efter att de diagnosticerats, det skriver Forskning & Framsteg.

I dag behandlas den här cancerformen med operation, strålning samt cellgifter och överlevnaden är genomsnitt bara ett år.

Magnetiska korn styrs via MRI och dödar cancerceller

En ny teknik med ett litet magnetiskt korn som hettas upp och förstör cancertumörer skulle kunna ge cancerpatienter bättre överlevnad med kortare återhämtning.

Immunförsvaret och tumören

Mattias Belting är professor i onkologi vid Lunds universitet och överläkare i neuroonkologi vid Skånes universitetssjukhus.

Enligt honom har forskningen om tumörer på senare år gått från att vara inriktad på mutationer som kan öka cancerrisken till att bättre försöka förstå tumörers mikromiljö och samspelet mellan tumörceller och immunförsvarets celler.

Glioblastom är svårbehandlat efter som tumören växer i frisk hjärnvävnad och för att den lokalt kan stänga ned immunförsvaret.

ANNONS

Skumceller

ANNONS

I en studie har Mattias Beltings forskargrupp undersökt tumörvävnad från patienter med glioblastom för att ta reda på hur tumören påverkar kroppens immunförsvar.

De har kunnat identifiera en särskild slags immunceller som kallas skumceller som en bov i dramat.

Skumceller är fyllda med fett och ser därför skummiga ut i mikroskop, därav namnet. De bildas från makrofager, en sorts storätande celler som är en typ av vita blodkroppar.

Makrofager utgör normalt immunsystemets första försvar och tar upp främmande material, men om de äter mycket fett omvandlas de till skumceller.

“Vi är de första som i vävnad från patienter kunnat visa hur skumceller verkar inne i tumören. Har makrofager väl samlat på sig fett och blivit till skumceller kan de inte längre äta cancerceller, utan börjar i stället att aktivt hjälpa tumören att växa”, säger Mattias Belting till Forskning & Framsteg.

Skumcellerna hjälper dessutom tumörens tillväxt genom att de utsöndrar ämnen som bidrar till bildande av nya blodkärl och genom att de sänder ut signaler om stänger ned aktiviteten hos immunförsvarets T-celler.

T-celler är en viktig del av immunförsvaret som hjälper till att dirigera andra celler i immunsystemet, och som dödar virusinfekterade celler och tumörceller.

Hindra bildandet av skumceller

ANNONS

När forskarna undersökte patienters överlevnad efter operation fann de en tydlig koppling mellan många skumceller i tumören och sämre prognos.

Forskarna använde ett läkemedel som tidigare har utvecklats mot skumceller vid åderförfettning mot odlade minitumörer från patienter och såg att det hindrade bildandet av skumceller, vilket också hindrade tumörernas tillväxt.

Nu testas behandlingen på möss med hjärntumörer och tidig data tyder på att läkemedlet har en dubbel effekt.

Dels hindrar läkemedlet makrofager att utvecklas till skumceller, dels ansamlas det fett som makrofagerna inte äter upp i tumören.

“Det verkar som att dessa fria fettdroppar kan vara direkt giftiga för cancercellerna, vilket ju är oerhört spännande! Men det är ännu för tidigt att veta om detta kan ha klinisk betydelse, även om vi förstås hoppas på det”, säger Mattias Belting till Forskning & Framsteg.

Det finns ett samband mellan cancer och Alzheimers

Personer som haft cancer är mindre benägna att utveckla Alzheimers och personer med Alzheimers är mindre benägna att utveckla cancer.

CC BY 4.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]