Frågan om hur många ägg om dagen som är bra för hälsan har blivit aktuell sedan de nordiska kostråden uppdaterades.


Mest läst i kategorin
I Norge har formuleringarna väckt stark kritik från flera näringsexperter – och deras invändningar gäller inte bara ägg, utan också hur kostråd utformas i stort, skriver SvD.
När de nordiska kostråden nyligen uppdaterades fick ägg en tydlig plats som näringsrik mat. Svenska Livsmedelsverket skriver kort att det går bra att äta ett ägg om dagen. I Norge är tonen snarlik – där menar Helsedirektoratet att upp till ett ägg per dag passar in i en hälsosam kost.
Men i båda ländernas texter finns också en påminnelse: ägg innehåller kolesterol, ett ämne som under lång tid förknippats med risker för hjärtat.
MISSA INTE: 5 söta hundnyheter: Svenska lärarhundar och hundar med husdjur
Fakta om ägg bedömms felaktiga
Det är just formuleringen om mängd som kritiseras. Marit Kolby, näringsbiolog och forskare, är en av dem som menar att råden är både förvirrande och felaktiga.
I en debattartikel som Marit Kolby skrivit tillsammans med tre andra forskare påpekas att det saknas vetenskapligt stöd för att dra en gräns vid ett ägg om dagen.
De hänvisar till de Nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), där slutsatsen är tydlig: det finns inte tillräckligt med evidens för att ange en specifik mängd.
MISSA INTE: Etna – vulkanen som formade Siciliens historia
Senaste nytt
Kolesterolproblematik
Professor Simon Dankel, som också står bakom debattartikeln, menar att råden kan leda till missförstånd. Han pekar på att det inte finns några studier som visar att ett ägg skulle vara en övre gräns.
Forskarnas invändning gäller inte bara mängden, utan också hur kolesterolproblematiken lyfts fram. Enligt dem varierar kroppens reaktion på kolesterol från ägg kraftigt mellan individer, något som gör generella varningar tveksamma.
Flera studier har visat att för vissa påverkas kolesterolvärdena knappt alls av hur mycket ägg som konsumeras.
MISSA INTE: Larm: Unga flickor i samhällsvården medicineras utan tydliga skäl
Myndigheternas svar
På Helsedirektoratet i Norge menar man att kritiken är obefogad. Divisionsdirektör Linda Granlund säger i ett skriftligt svar att deras rekommendation till befolkningen är enkel:
”Ägg kan ingå i en hälsosam och varierad kost.”
Linda Granlund understryker också att de, liksom NNR, erkänner att effekten av ägg på kolesterol är individuell. Både genetiska faktorer och övriga kostvanor spelar in. Därför finns ingen officiell mängdrekommendation.

Kritik mot en gräns på ägg som inte finns
Men enligt kritikerna är problemet just att formuleringen ”upp till ett ägg om dagen” ändå finns med i de mer detaljerade texterna, och kan missuppfattas som en gräns, även av kostrådgivare.
Frågan är på många sätt mer än en detalj i kostråden. Marit Kolby menar att inkonsekvenser i myndigheternas kommunikation kan underminera tilliten till officiella rekommendationer i stort.
Hon anser att ett tydligare budskap hade varit att ägg är en näringsrik del av en balanserad kost, utan att ange en exakt mängd.
En viktig fråga för många
För den som växte upp under en tid då ägg sågs som något som behövde begränsas på grund av kolesterolet, kan de nya diskussionerna skapa osäkerhet.
I takt med att forskningen utvecklas har synen på ägg förändrats, men debatten visar att gamla föreställningar lever kvar – även bland myndigheter.
“Motiveringen är ett fördjupande underlag för yrkespersoner som ger kostråd och vill veta mer. Den texten är inte själva rådet till befolkningen”, avslutar Linda Granlund.
Läs mer om ekonomi:
Småföretagare utsätts för hårt slag – bedragarna blir fler
Tuffare tider för äldreomsorgen när utvisningarna ökar
Panten på glasflaskor höjs – fler ska lockas att återvinna
ANNONS
ANNONS

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.