News55

Varning – då är din träning inte hälsosam

Anna Ehn: Rörelsetvång
Författaren Anna Ehn som skrivit boken "Om jag inte tränar går jag under" ser en koppling till ätstörningar. (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 nov. 2024Publicerad: 02 nov. 2024

När är träning osunt? Det är en viktig fråga som du bör ställa dig om du känner tvång att ständigt vara i rörelse och att du aldrig kan missa en träningsrunda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aerobicskulturen växte fram på 1980-talet och blev en trend inom kroppsideal och skönhet. Olivia Newton John och Jane Fonda var båda aktiva förebilder inom den genren. Kroppsfixeringen har snarare vuxit sedan dess.

Överdriven hälsofixering

Intresset för kost och träning växer och är större än någonsin. 10 000 steg om dagen rekommenderas av många som minimal nivå för att hålla kroppen i trim. För många är det svårt att få ihop schemat till träning och man måste kanske välja bort andra viktiga saker för att få ihop det, men det är inte alltid möjligt, skriver MåBra.

Men hur blir det om man inte kan prioritera, utan styrs utifrån rörelsetvång? Det är då som tvångsmässig träning kommer in i bilden. Ortorexi faller in i den falangen – en överdriven hälsofixering där tvångsmässig träning ingår.

Träningsgurun
Olivia Newton John, träningsguru under 1980-talet. (Foto: Reed Saxon/AP/TT)
ANNONS

Drivkrafterna bakom tvånget

Författaren Anna Ehn som skrivit boken Om jag inte tränar går jag under har undersökt bakomliggande fenomen. Många som har ett rörelsetvång har också ett tvångsmässigt beteende när det handlar om träning.

Anna Ehn ser också en nära koppling till ätstörning.

ANNONS

“I en tid när vi hyllar den vältränade kroppen och fysisk aktivitet alltid förknippas med någonting bra, tycker jag att det är viktigt att vi diskuterar skuggsidan av fysisk aktivitet. Inte minst för att den har nära koppling till ätstörningar” berättar hon för MåBra.

Hade länge ätstörningar

Hon har själv erfarenhet av ätstörningar och rörelsetvång kombinerat.

“Det är över 40 år sedan min ätstörning började. Och sedan dess har just den tvångsmässiga rörelsen varit en dominerande del av min problematik. Men jag har överhuvudtaget aldrig hört någon benämna min rörelse som tvångsmässig trots att jag var sjuk i tio år, och sen hade en lång tillfrisknadsresa efter det”, förklarar hon för MåBra.

Hon vill understryka att man knappt visste något om ätstörningar på 1980-talet. När hon skrev sin första bok Men gud, jag har ju också rester kvar av mitt rörelsetvång fick hon mer självinsikt och förstod bättre sin problematik. Framför allt tyckte hon att debatten lyste med sin frånvaro.

Viktigt att ha koll på sig själv

Om du misstänker att du kan ha rörelse- eller träningstvång – då är det bra att vara observant på dina vanor.

Tror du att det handlar om tvång eller tränar du för att det är kul och för att du mår bra av det?

ANNONS

Det är viktigt att föra den dialogen med dig själv, eftersom den här typen av tvång ofta kopplas till ätstörning, vilket människor i alla åldrar kan utveckla, men främst drabbar det yngre personer.

Det är ofta svårt att bli av med ätstörning, speciellt som självbilden påverkas och förändras. Ofta blir den skev och verklighetsfrånvänd.

Jane Fonda har berättat om sin mer än 20 år långa ätstörning och var liksom Olivia Newton John aktiv inom aerobics och fitness.

Läs också:

Vad väger ett bra resultat på matteprovet mot ett tappat kilo?

Jane Fonda: Jag vill inte se förvrängd ut

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]