Det finns gott om äpplen i svenska trädgårdar. Men det gäller att vara uppmärksam på hur äpplet ser ut innan du äter det.
Mest läst i kategorin
Det är säsong för äpplen och många väljer att göra must och mos med frukterna. Livsmedelsverket lyfter dock ett varningens finger. Äpplen kan angripas av mögel som kan bilda gifter och göra människor sjuka.
Det går inte att se om mögelangreppet har blivit giftigt eller inte och det hjälper inte att tillaga äpplet eftersom gifterna är värmetåliga. Livsmedelsverket tipsar därför om flera saker du bör tänka på när du ska göra mos eller must:
- Förvara frukterna kallt och torrt.
- Undvik att skalet skadas.
- Använd frukter som inte är angripna av mögel. Mindre mögelfläckar kan dock skäras bort med god marginal (minst två centimeter).
- Skölj frukterna före tillagningen. Då försvinner eventuella mögelsporer från ytan. Dela de äpplen du ska musta för att se att de inte har möglat inuti.
- Var noga med att flaskor och andra förvaringskärl är rena.
Om du har några bär, frukter eller grönsaker som har blivit mögliga i en förpackning behöver du inte slänga allt. Det går bra att äta det som inte har blivit angripet, skriver myndigheten.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.