News55

Vi blir allt äldre och den vanliga sjukdomen ökar

Artros drabbar ofta knän, höfter och fingrar, men sjukdomen kan i princip drabba alla leder och även flera leder samtidigt
Artros drabbar ofta knän, höfter och fingrar, men sjukdomen kan i princip drabba alla leder och även flera leder samtidigt. (Illustration: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 nov. 2024Publicerad: 06 nov. 2024

Enligt Världshälsoorganisationen är det en av världens vanligaste sjukdomar, var fjärde svensk över 45 år och var tredje över 65 beräknas ha den.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som drabbas får vanligtvis ont i ett knä, i höften eller i fingrarna och än så länge finns inget botemedel utan behandlingen går ut på att förebygga och lindra, det skriver Må Bra.

Ökat med 45 procent

Det handlar om artros, som är den vanligaste ledsjuksjukdomen i Sverige och sannolikheten att drabbas av sjukdomen ökat.

Sedan 1990 har antalet patienter i Sverige med en artrosdiagnos ökat med 45 procent, det framgår av ett pressmeddelande från 2023.

Den här ökningen beror troligtvis på flera saker, vi blir både äldre och tyngre, vi rör oss mindre och vi äter dessutom mindre hälsosam mat.

ANNONS

Smärta och stelhet

Artros angriper leder och bryter ned brosk, ligament, menisk, ledhinnor, skelett och muskler, den drabbade kan bli stel, svullen och få ont.

Ofta drabbar artros just knän, höfter och fingrar, men sjukdomen kan i princip drabba alla leder och även flera leder samtidigt.

ANNONS

Oftast ställs diagnosen utifrån symtom, sjukdomshistoria och riskfaktorer för en led kan vara drabbad långt innan det syns på röntgen.

Enligt Artrosportalen är riskfaktorer som ökar sannolikheten att drabbas: Hög ålder, tidigare ledskada, att vara kvinna efter klimakteriet, övervikt, ärftlighet, yrkesbelastning, muskelsvaghet samt andra bakomliggande sjukdomar.

Fick ingen vägledning

När Christina Dahlström var i 47-årsåldern drabbades hon av en slags obalans och ramlade lätt samt fick ont i höften av vardagsaktiviteter.

Hon trodde att det berodde på att hon åldrades oh höll ut i många år innan hon gick till läkaren och fick diagnosen höftledsartros.

Hon fick rådet att hålla igång och fick veta att hon kunde få smärtlindrande läkemedel, men hon fick ingen konkret vägledning.

Därför sökte hon sig till en fysioterapeut som rekommenderade artrosskola.

Kunskap hjälper

ANNONS

“Det rekommenderar jag till alla med artros. Jag använder mig fortfarande av träningsprogrammet samt råden om kost och bra rörelser. Det har även hjälpt mig att stävja den knäartros jag senare kom att drabbas av”, säger Christina Dahlström till Må Bra.

Hennes höftledsartros framskred så långt att hon behövde opereras och slipper nu smärta från sin höftled, hon har dock fortfarande kvar sin knäledsartros.

“Det är otroligt jobbigt att ha ont hela tiden. Men med kunskapen från artrosskolan om att smärtan inte är farlig och att det går att må bättre med rätt rörelser har jag klarat mig bra ändå”, säger hon till Må Bra.

Forskare söker nytt sätt att diagnosticera artros

Mer än 500 miljoner människor världen över har artros. Sjukdomen är svår att diagnosticera och kan skada dina leder långt innan den upptäcks.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]