Att anpassa kosten efter sin ålder kan vara klokt tänkt för att må så bra som möjligt i livets alla olika skeden. Bland annat kan man förebygga risken att drabbas av både cancer och klimakteriebesvär enligt dietisten.


Mest läst i kategorin
Vi går igenom olika stadier i livet och vår kropp kräver olika näring vid olika tidpunkter och för att kunna nå maximal livskvalité bör vi anpassa vår kost efter vår ålder. Och att åldras kan vara jobbigt för många, både ut ett mentalt perspektiv såväl som ur ett fysiskt.
– När vi blir äldre förändras mycket i kroppen, till exempel börjar hormonerna att svaja, blodfetterna stiger och benstommen blir skörare. Mycket är orsakat av inaktivitet, så det gäller att fortsätta att röra på sig. Men också att tanka kroppen med rätt näring, säger dietisten Sofia Antonsson, till Expressens Hälsoliv.
Att äta allsidigt och inkludera grönsaker, fisk, kött och frukt är alltid viktigt men ännu viktigare när vi kommer upp i ålder. Även att försöka äta så ”rent” som möjligt. Undvika halvfabrikat och att laga mat från grunden är att föredra och stärker även vår viktiga, kognitiva förmåga. Vi ska även undvika att äta alltför mycket rött kött och chark. Att äta mindre än 500 gram i veckan minskar risken för tjock-och ändtarmscancer.
– Vi måste också vara noggranna med vad vi väljer och undvika ultraprocessad mat som ofta innehåller lite näring men desto mer socker och konstgjorda sötningsmedel samt fett och salt. Allt detta ökar risken för fetma och risken för kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes. Ju närmare klimakteriet, desto mer benägen är man att gå upp i vikt, vilket har att göra med östrogenbrist och numera vet man att även stress orsakar samma brist på hormoner som klimakteriet och detta kan drabba kvinnor redan i 35–40 årsåldern. Vi svenskar äter mest ultraprocessad mat i hela Europa och vi får i oss 40,6 procent av vårt näringsintag från processad mat, enligt en ny studie.
Hur ska jag äta efter 30 plus?
Ät näringsrika mellanmål.
Ät bra lunch som är näringsrik och välbalanserad i lugn och ro.
Undvik järnbrist.
Hur ska jag äta efter 40 plus?
Frossa i fibrer.
Ät så ”ren” mat som möjligt.
Få hormonbalans, är linser, kikärtor, linfrön.
Hur ska jag äta efter 50 plus?
Dra ner på saltet.
Ät mer fisk och skaldjur.
Undvik framtida benskörhet genom att få i dig D-vitamin och kalcium.
Hur ska jag äta efter 60 plus?
Välj omättade fetter.
Ät proteinrikt.
Tappa inte aptiten.