A-
A+

Dags att hylla vildbina på Honungens dag

Den 20 augusti är det Honungens dag, en dag då vi hyllar den söta, goda honungen, men även en dag vi ska hylla vildbina för det fantastiska jobb de gör.

Harald Nylund

Annons

Annons

Vildbina är påväg att dö ut och pollinationen är livsviktig för hela ekosystemet så att alla växter i naturen ska kunna blomma, växa och få frukt. Genom att sätta upp ett insektshotell i trädgården hjälper du bina att få någonstans att bo och föröka sig på.

Du behöver

  • En enkel trälåda
  • Bambupinnar
  • Träbitar (brasved)
  • Hönsnät
  • Borrmaskin
  • Spik

Du fyller trälådan. Börja med att rensa bambupinnarna så att bina får plats och borra små hål i träbitarna, men inte rakt igenom. När du lagt in bambupinnar och träbitar i lådan fyller du på med exempelvis kottar, mossa och halm. Innan du sätter upp insektshotellet fäster du ett hönsnät på framsidan som du spikar fast. Det ger bina skydd från rovdjur och fåglar.

Placering

Du kan fästa insektshotellet på en husvägg eller på annan plats i trädgården som ger skydd mot blåst och regn. Insektshotellet placerar du med fördel i närheten av växter och träd (eftersom bina lever av nektar och pollen) och där du har morgonsol, i östläge.

Det finns även färdiga insektshotell att köpa!

Harald Nylund
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!