A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Förverkliga pooldrömmen

En egen pool hemma är som att vara på en evighetssemester. Att ha sin egna riviera utanför dörren för skön avkoppling, motion, eller härliga svalkande dopp är en dröm för många villaägare. Men det behöver inte vara varken avancerat eller dyrt att förverkliga pooldrömmen. Här guidar vi hur du själv blir ägare till en pool.

News55

Annons

Annons

Att vara poolägare är inte längre en lyx som bara är förunnat miljonärer. Nu är det möjligt även för vanliga Svenssons att sträcka ut sig vid sin egen poolkant på tomten. Men innan man springer ut och köper en pool bör man först och främst bestämma sig för hur mycket poolen får kosta – att anpassa budgeten efter plånboken hjälper dig att göra rätt och hållbara val. I budgeten ska du också ta höjd för kostnader för grävning, bortforsling av jordmassa, eventuella sprängningar och montering. Trädäck eller stenläggning runt poolen måste också tas med i beräkningen när kostnaderna ska räknas ihop.

Placering och poolmiljö

Nästa steg är att fundera över var på tomten poolen bäst kan placeras. Idealet är att hitta en vindskyddad plats i söderläge – då kan du också få hjälp av solen att värma upp poolen. Stora lövfällande träd i närheten av poolen är inte praktiskt då de både skuggar och kan skräpa ner. Glöm inte heller bort att planera för rummet kring poolen då den ytan ofta bli en naturlig samlingsplats för avkoppling och umgänge. Se därför till att det finns gott om plats för både solstolar och matplats. Ta gärna hjälp av en erfaren poolsäljare som både kan se möjligheterna och kan ge värdefull tips på hur just din poolmiljö kan utformas.

Modell och funktion

Glasfiber, liner, oval rund eller fyrkantig? Vilken modell eller form på poolen du väljer  styrs inte bara av din budget. Du bör också tänka på om modell och form harmoniserar väl med dina behov såväl som med tomten och huset.  De flesta väljer dock en linerpool i rektangulär form. Fördelen med en linerpool är att den är tålig och lätt att sköta om. Fundera också på om du ska ha en trappa eller poolstege. Många föredrar dock trappa för att det är lätt att gå i och ur poolen. Men också för att trappan ger en skön svalkande plats där man sätta sig halvvägs ner med en kall dricka i handen.

Markanläggning 

Det krävs inget bygglov för att gräva en pool i trädgården, men om du bor i ett stadsplanerat område kan kommunen kräva ett marklov. Kraven kan också variera från kommun till kommun. Däremot är det samma regler för hur nära en tomtgräns poolen hamnar, det måste vara minst 4,5 meter. Kontakta din kommun för att se vilka regler som gäller.

Värme

En pool ska vara varm och behaglig att kliva ner i. Och en uppvärmd pool förlänger dessutom badsäsongen. En poolvärmepump är det billigaste alternativet att värma upp poolen med, och det mest populära alternativet eftersom poolvärmepumpen dessutom har en bra verkningsgrad. Kör man en poolvärmepump för att värma upp en pool på 4×8 meter från början maj till slutet av augusti drar den under en säsong ca 2500-3500 kwh.

Skydd

Om man inte har ett staket runt poolen är det lag att man måste ha poolskydd. Fördelen med poolskydd är att det håller värmen i poolen under vintertid men också när nätterna är kalla. Dessutom förhindrar poolskyddet att skräp trillar ner i vattnet. Man kan spänna upp en enkel gummiduk över poolen, eller använda ett upprullningsbart skydd eller pooltak. Fördelen med pooltak är att man kan bada under det när vädret är dåligt och det är enkelt att skjuta undan när solen skiner. Dessutom är pooltaken bra på att spara energi.

Tillval

När du har gjort grovjobbet med att välja modell, form och placering så är det dags för pooldetaljerna som färg på linern, inlopp, poolbelysning, brädavlopp med mera. Här spelar naturligtvis tycke och smak in men också budget. Men ett bra tips är att inte snåla för mycket utan satsa på kvalitet när du investerar i din pooldröm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.