A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så lönar det sig att investera i solpaneler och producera solceller

Det ska löna sig att tänka klimatsmart och investera i solpaneler för att producera solceller. Hur många år det tar innan du tjänat in på din solcellsanläggning beror framför allt på vilket pris du kan få för den el du producerar tillsammans med priset på elen du förbrukar.

CAPE MEDIA

Annons

Annons

På Kundkrafts elauktion budar olika elleverantörer om ett elpris varje månad. Den elleverantör som budar lägst pris får auktionens alla medlemmar som nya kunder. 

– Alla Kundkrafts medlemmar får ett bra pris på den el de själva förbrukar. Den elleverantör som vinner auktionen erbjuder dessutom spotpris på den el hushåll med solcellsanläggningar producerar, säger Anders Kaijser, VD Kundkraft.

Vad är spotpris?

Spotpris är det dagliga, rörliga elpriset, som i Sverige bygger på den nordiska elbörsen Nord Pools spotpris. Spotpriset är olika högt och lågt beroende på hur det ser ut med tillgång och efterfrågan på elbörsen.

– Spotpris är det pris alla elhandelsföretag köper elen för på elbörsen och det pris alla som producerar el får för den el de producerar. En elleverantör som erbjuder ett pris som är bättre än spotpriset måste hitta andra intäktskällor för att inte gå med förlust på respektive elkund. Det är då man tar fram “lockerbjudanden” där man kan erbjuda konsumenten bra pris för den el som produceras. Detta kräver dock att man måste erbjuda samma konsument ett dåligt pris för den el konsumenten måste köpa.

På vintern, och när solen inte lyser, kan man inte producera el med sin solcellsanläggning. Då behöver man istället konsumera el på annat vis.

– Man ska inte behöva köpa el till överpris när man inte producerar el med solceller. Via Kundkraft får man spotpris för den el man producerar och det gör att elleverantören kan erbjuda ett bra pris för den el man måste köpa.

Solceller uppmuntras

– Många fokuserar alldeles för mycket på pengarna man kan få för den el man producerar med sin solcellsanläggning. Men även om man har solpaneler kommer man behöva konsumera el när solen inte skiner.

Med Kundkrafts solcellsavtal får man pressade elpriser för den el man förbrukar och samtidigt marknadspris för den el man själv producerar.

Så blir solceller en lönsam investering

– Man ska skaffa en solcellsanläggning som håller en mycket hög kvalitet, både vad gäller solpaneler, men även växelriktare, monteringsutrustning, elmätare och systemövervakning. För att din solcellsinvestering ska vara lönsam måste anläggningen hålla i mer än 10-15 år. Du ska även se till att du får ett bra pris både för den el du producerar och konsumerar, avslutar Anders Kaijser.

Här kan du läsa mer om hur du tjänar på att ha solceller.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.