A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Enorm pumpa sådde frö – Trädgårds-Tony älskar att odla i tunnelväxthus!

Enorm pumpa! Foto: Instagram: @tradgardstony

Det började med en hydroponisk pumpaodling till en stor pumpatävling. Idag har Trädgårds-Tony två tunnelväxthus och här delar han med sig av sina erfarenheter av växthus och odling.

CAPE MEDIA

Annons

Annons

Tony, eller “Trädgårds-Tony” som han kallas, har idag två tunnelväxthus och ägnar sig åt hushållsodling av bland annat tomat, gurka, chili och melon.

– Jag har ett uppvärmt växthus i ett tunnelväxthus, berättar han.

Under odlingssäsongen är Tony dagligen ute och pysslar och han har redan hunnit med att odla det allra mesta i sitt tunnelväxthus.

– Jag går dit och ser över mina odlingar hela tiden! Nu har jag en fin Magnolia grandiflora som stått i två år.

Därför ska du börja med ett mindre tunnelväxthus

Tonys uppmaning till “hobbyodlaren” är att köpa tunnelväxthus som inte är för låga i takhöjd. Det är nämligen viktigt att man får en ordentlig luftvolym i växthuset så att man får plats med alla odlingar.

– Jag rekommenderar att man börjar med att köpa ett lite mindre växthus, på kanske 30 eller 40 kvm. Det är inga som helst problem att fylla växthus i den storleken med odlingar.

Tony berättar att han monterade ihop sitt växthus helt på egen hand.

– Det enda som var lite “meckigt” var att kryssmäta hörnen så att jag fick alla måtten att stämma. Men så fort jag fick ordning på grunden så var det lätt att montera ihop resten. Det tog mig ungefär en och en halv dag.

Han har takstolar med överliggare och har satt upp ett skuggnät när han behövt skugga av växthuset de allra soligaste dagarna.

– Skuggnätet har varit särskilt bra för mina chiliplantor som helst ska ha tolv timmar sol och tolv timmar skugga varje dygn.

Tunnelväxthus som håller bra och är enkla att underhålla

– Hållbarheten på mitt växthus har varit över förväntan. Jag är nu inne på femte året och har ännu inte behövt byta växthusplast. Jag har bara fått spänna åt det ett par gånger.

Tony berättar att han kommer klara säsongens odling mycket bra och nästa år kommer han troligtvis behöva byta ut växthusplasten.

– Jag tycker att tunnelväxthuset har klarat sig bra mot kyla också. Visst, jag har fått lite svampsjukdom på mina gurkor och så, men det är ju en ständig kamp mot naturen som jag brukar säga. Det är alltid något som ska jävlas med en, ha ha.

Det har också varit enkelt att underhålla växthuset.

– Det enda jag behövt göra, förutom att spänna plasten, är att spola växthuset rent från alger. När man ska ställa ut sitt växthus på tomten ska man tänka på blåst och snö, som ju kan ställa till det. Själv har jag ställt mitt tunnelväxthus alldeles intill tomtgränsen. Där står det bra.

Tunnelväxthus med dubbel skjutdörr. Foto: GjordNära

Så har Tony löst bevattningen i växthuset

Han har en 1000-liters tunna, som han egentligen behövde för den hydroponiska pumpaodlingen, samt en vattenreservoar. När mätaren sjunker i reservoaren behöver han bara fylla på med mer vatten.

– Jag hade ett droppbevattningssystem tidigare. Det är en mycket enkel lösning med droppunkter. Det kopplas enkelt ihop med uttaget i en vanlig trädgårdsslang. Givetvis kan jag inte täcka in allt med ett sådant system och man kan ju utveckla andra system också om man vill få in mer vatten i växthuset.

Härliga solmogna tomater Ildi. Foto: GjordNära

Bra kvalitet på plasten

Tony berättar att han är nöjd med GjordNära och kvaliteten på tunnelväxthusen. Det är särskilt en sak han är extra nöjd med.

– Jag har haft bågväxthus tidigare, men då har bågarna börjat rosta redan efter ett halvår ungefär. Det känns gediget med GjordNära och det som framförallt överraskat mig är att det är så bra kvalitet på plasten!

Hur kommer man då enklast igång med sitt växthus och kan börja odla?

– Det första steget är egentligen bara att sätta upp tunnelväxthuset och verkligen gå in för att odla så mycket som möjligt. Var inte rädd för att misslyckas. Det kommer gå bra!

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!