A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Därför vill Christer, 77, aldrig sluta hålla igång

Christer och Ingalill. Foto: Privat

Genom att hålla igång både hjärta och hjärna tror Christer Hansson att han kommer hålla sig ung i kropp och sinne. Tillsammans med kärleken Ingalill inleder han varje dag med att lösa korsord och med hjälp av speciallånet Hypotekspension har han kunnat renovera huset och sätta guldkant på vardagen.

CAPE MEDIA

Annons

Christer Hansson är 77 år. Han trivs bra i sitt hus i stadsdelen Tuve i Göteborg. Det var här barnen växte upp och han tänker ofta tillbaka på den tiden som en riktig Sörgårdsidyll. Här stortrivdes familjen.

För fyra år sedan gick hustrun Maud bort, men kärleken är förunderlig och kan slå till när man som minst anar det. Christer och Ingalill Karlsson, 70 år, förälskade sig i varandra och är nu förlovade.

– Man får det där pirret som man hade som tonåring. Det skapar en massa endorfiner som man mår bra av. Jag tror att det håller en ung, säger Christer på sin klingande skånska.

Vill njuta av livet och åka ut och resa

Född och uppvuxen i Kristianstad flyttade han som 20-åring till Göteborg för att studera på universitetet. Han tog magisterexamen i språk och började undervisa i affärskommunikation, engelska och tyska. Christer har alltid sökt sig till det som intresserat honom allra mest och IT-branschen var inget undantag. Där lärde han sig programmering och blev senare egenföretagare inom ledarskaps- och organisationsutveckling. När han gick i pension var det inte utan viss vånda och han undrade vad han skulle göra nu.

– Det känns betydligt bättre än jag trodde! Jag trivs med att slippa stressa. För mig är det viktigt med relationer. Både till barn, barnbarn och Ingalill. Jag vill njuta av livet och åka ut och resa och det kräver en ekonomisk säkerhet.

Kärleken till mat, språk och relationer

Christer och Ingalill planerar att göra en resa till Italien.

– Jag gillar den öppna atmosfären. Man tar inte så allvarligt på livet och älskar att diskutera saker. Det passar mig perfekt, säger han.

Två andra saker som Christer förknippar med Italien är även två stora intressen, nämligen mat och vin. En god middag i goda vänners lag är livskvalitet för honom och det finns mycket god mat.

– Det sociala är viktigt. Jag gillar att ha gäster och laga mat. Får jag välja blir det gärna hummer. Eller oxfilé med kantareller, eller hälleflundra…

Med tanke på Christers bakgrund som språkvetare, med magisterexamen i språk, blir det också naturligt att ett annat stort intresse är just språk. Han har en känsla för orden och melodierna och talar förutom svenska både engelska, tyska, franska, italienska och danska.

– Jag älskar språk! Det är en kulturbärare. Därför ska inte invandrare tappa sitt språk heller. Det finns sex tusen språk i världen och ett om dagen dör ut. Det är sorgligt för i språket ligger mycket identitet, säger han.

“Vill inte sluta vara nyfiken”

Christer konstaterar att huset där han bor är en stor del av hans identitet. Här vill han bo kvar men insåg också att renoveringsbehovet var stort. Skulle han ha råd?

– Huset betyder väldigt mycket för mig. Det sitter många minnen i väggarna. Sen är det ju ett billigt boende. Skulle jag flytta till en tvåa här i Göteborg skulle avgiften ligga på 10 000 kr i månaden.

Fönster och fasad behöver renoveras och en köksrenovering har redan grävt djupa spår i plånboken. Christer började fundera på hur han skulle klara ekonomin.

– Då såg jag tv-reklam för Svensk Hypotekspension. Och på den vägen är det. Jag kunde renovera huset och dessutom göra mig av med ett lån som låg kvar i ett gammalt bolag.

Christer slipper amortering på lånet och kan istället unna sig lite guldkant på tillvaron. Det är i det vardagliga som han finner lycka. Det är korsord med Ingalill, det är diskussioner om livet, törstandet efter ny kunskap, restaurangbesök och att dricka ovanliga viner från Tyskland.

– Jag har alltid varit intresserad av att ta reda på saker och ting. Och så är det fortfarande. När jag slutar vara nyfiken då har jag blivit gammal på riktigt. Och det vill jag inte bli, säger Christer och skrattar.

Klicka här för att komma till Svensk Hypotekspensions kalkylator för att se vad du kan låna

Text av Karin Wallén (red. CAPE Media)

Christer och Ingalill på husets framsida. Foto: Privat

Fakta om Hypotekspension:

Svensk Hypotekspension är ett svenskt bostadskreditinstitut som ingår i Nordaxkoncernen
och står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en
kapitalfrigöringskredit vilket är ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten
löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar.

Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta är 5,0 % (2022-07-01) och justeras var tredje månad. Räntan läggs till skulden och betalas i sin helhet då lånet löses. Total skuld efter 10 år vid lån på 600 000 kr, (förutsatt att räntan inte justeras under perioden) inkl. uppläggningsavgift på 1 850 kr samt en årlig aviavgift om 190 kr, är 993 368 kr. Effektiv ränta blir då 5,21% beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år (förutsatt att räntan inte justeras under perioden) är då 1 268 514 kronor. En uppläggningsavgift på 1 850 kronor tas ut, samt en årlig aviseringsavgift om 190 kr.


CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.