A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Så lyckades Jan, 70, med renoveringen

Jan Klingsell skulle renovera sitt hus på Ljusterö i Stockholms skärgård. Med speciallånet Hypotekspension fick han loss pengar ur huset och kunde samtidigt bo kvar.

CAPE MEDIA

Annons

Huset på Ljusterö inbjuder till snickarglädje. Pensionerade snickaren Jan Klingsell utstrålar glädje och tycker mycket om sin villa. Han snickrar gärna men överlåter större ingrepp åt andra. Det kan innebära stora – och oförutsedda – utgifter, som till exempel anslutning av kommunalt vatten.

– Det kostade ju jättemycket! Jag minns att jag tänkte: ”Var ska jag få alla de pengarna ifrån?”

Banken sa nej

Jan Klingsell gick till sin bank för att ansöka om ett vanligt bolån.

– De sa nej. Trots att jag var en trogen kund. Jag hade en balanserad ekonomi. Dessutom alltid skött betalningarna. Pensionen var inte så stor, men jag hade huset! Det är ju värt en hel del. Det argumentet lyssnade inte banken på.

Jan fick gå hem igen till husset som varit hans trygghet i 15 år. Vad skulle han göra nu? Det kommunala vattnet måste han ju dra in. Sälja? Nej, han ville ju bo kvar!

– Jag var verkligen förvånad över att huset inte kunde fungera som säkerhet. Jag har alltid sett det som en slags pensionsförsäkring, berättar han.

Det här blev lösningen

Jan minns när han såg en annons i morgontidningen. Annonsen var från Svensk Hypotekspension och där kunde han läsa om möjligheten för pensionärer, som äger sitt eget boende, att få loss pengar ur bostaden.

– Äntligen någon som förstår hur det är att ha ett boende som är värt en hel del, men att man kanske inte har en så hög pension. Med Hypotekspension kunde jag låna på huset utan att vardagsutgifterna höjdes – och samtidigt bo kvar! Det är lite som att plocka ut vinsten i förskott. Ja, att få loss pengarna ur väggarna, liksom!

Amorteringsfritt speciallån

Hemligheten till varför vardagsutgifterna inte höjs är enkel: Hypotekspension är ett amorteringsfritt speciallån för personer över 60 år som äger sitt eget boende. Räntan betalas först när huset säljs. För Jan innebär det att han kan bo kvar i sitt hem så länge han lever.

– Vad är haken? Jag funderade, men kom ärligt talat inte på någon. Möjligen att räntan är lite högre än vid vanliga bolån. Å andra sidan väger fördelarna upp det. Jag får ju ut pengar här och nu – och kan ändå bo kvar i mitt hus som jag snickrat så mycket på.

En trygg buffert i vardagen

Pengarna som Jan fick ut från Hypotekspension täckte anslutning av kommunalt vatten. De räckte även till att bättra på trädgården och garaget. En trygg buffert i vardagen gör att Jan idag kan snickra på de projekt han tycker är roliga och hjälpa dottern.

– Nu har jag både tid och råd att hjälpa barnen. Det är roligt, även för dem, säger Jan och skrattar.

Fakta om Hypotekspension:

Svensk Hypotekspension är ett svenskt bostadskreditinstitut som ingår i Nordaxkoncernen
och står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en
kapitalfrigöringskredit vilket är ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten
löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar.

Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta är 4,95 %, (2022-06-23) och justeras var tredje månad. Räntan läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Effektiv ränta vid lån på 600 000 kronor är 5,14 % beräknat på 15 års lånetid. Total skuld efter 15 år (förutsatt att räntan inte justeras under perioden) är då 1 268 514 kronor. En uppläggningsavgift på 1 850 kronor tas ut, samt en årlig aviseringsavgift om 190 kr.

CAPE MEDIA
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.