News55

"Jätteviktigt att det aldrig kändes som porr"

Artikelbild
Lisa Linnertorp har regisserat och skrivit manus till "Threesome". (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

“Världsklass”, “ohämmad” och “naken” – så beskrivs den nya säsongen av “Threesome”, som hyllas inte minst för sina autentiska sexscener.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag ville skildra sex och sexualitet på sätt man inte har sett tidigare, säger regissören Lisa Linnertorp.

I den nya säsongen på SVT Play kretsar handlingen kring den manliga rollfiguren David.

Det var en omställning att byta kropp och perspektiv, men jättespännande. Det var också fint att få skildra och hitta in i manlig vänskap, säger Linnertorp.

“Threesome” har hyllats av kritikerna för att vara verklighetstrogen och för att låta tittarna komma personerna och berättelsen nära. Särskilt sexskildringarna har fått stor uppmärksamhet.

Jag är så stolt över de scenerna, men de var en nöt för mig att knäcka. Jag ville ha samma närhet där som i berättelsen i övrigt.

För att lyckas med det krävdes ett omfattande arbete som innebar allt från att beskriva scenerna i minsta detalj i manus, till att använda intimitetskoordinatorer och ha “intimrepetitioner” där scenerna repeterades steg för steg i långsamt tempo.

“Man känner den manliga blicken”

Linnertorp hittade inte särskilt många referenser i populärkulturen att använda som inspiration, berättar hon.

ANNONS

Ofta kan man vara supernära i en historia, men när sexscenerna kommer finns plötsligt en distans. Det är i halvskugga eller silhuett, eller så har man kläder på sig. Det blir liksom inte bra.

Filmen “Blå är den varmaste färgen”, vars långa och explicita sexscener väckte kontrovers 2013, var ett tydligt exempel på hur hon inte ville skildra sexet i serien.

Den kommer också väldigt nära, men där kände jag att det är något som skaver. Man känner den manliga blicken jättemycket, säger hon och fortsätter:Det var också jätteviktigt för mig att det aldrig kändes som porr, även fast det är så grafiskt och nära.”Puritansk skenhelighet”

Sex och nakenhet på film och tv har länge debatterats, inte minst efter metoo, men Linnertorp tror att fler verklighetstrogna skildringar av sex och intimitet behövs.

Jag ser inga problem med det om man gör det på sätt som är befogade och schyssta. Det var jätteviktigt för mig att berätta om kvinnlig sexualitet, lust och kåthet, och att göra det med min blick, säger hon och menar att det finns “en puritansk skenhelighet” i debatten.Vi har inga problem med att skildra våld och sexuellt våld oerhört grafiskt, men sex som sker under samtycke är jätteobekvämt. Det är helt orimligt för mig, därför kände jag att jag måste göra det, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS