News55

Lokala småbiografer för stapplande tillvaro

Artikelbild
Edet Bio är en av de biografer som har brottats med ekonomiska problem i spåren av pandemin. I december förra året återöppnades biografen i Lilla Edet i ny regi. Pressbild. (Foto: Peter Gustafsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Konkurser, krisstöd och osäker framtid. Tillvaron har skakat för flera av landets små lokala biografer de senaste åren. För att få verksamheten att gå ihop har aktörerna fått vara kreativa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bidraget kom i sista stund. Med 200 000 kronor i förluststöd från kommunen räddades Folkets Bio Royal I Luleå från nedläggning i höstas. Detta efter en tid av ekonomisk kris orsakad av pandemin och kraftigt höjd lokalhyra.

“Hurra. En glädjens dag! Nu drar vi en lättnadens suck, lyfter blicken och seglar in i framtiden!” skrev biografen på sociala medier.

Luleå-biografen är inte ensam. Flera mindre biografer i landet har kämpat med ekonomin i spåren av pandemin.

Gick i konkurs

Som Lindesbergs bio, där framtiden såg osäker ut med ökade krav på självfinansiering för det kommunala bolaget som driver biografen. En annan är Lilla Edet Bio som fick stänga i höstas sedan föreningen som drev biografen gått i konkurs.

Men än är det verksamhet på alla biograferna. Redan i december 2023 återöppnades biografen i Lilla Edet, av den nye ägaren Peter Gustafsson som även driver biografer i Kungälv och Stenungsund.

Folk är sugna på att gå på bio. Efter pandemin då vi tappade barnpubliken, är det många som vill att barn ska få uppleva bio.

Lindesbergs bio å sin sida beviljades i vintras 700 000 kronor av kommunen för att driva verksamheten under 2024. Efter några månader av osäkerhet kring fortsatt finansiering kom så beskedet i juni att biografen får stöd i ytterligare tre år.

ANNONS

Det känns jätteroligt. Nu kan vi börja planera långsiktigare. Det går inte att få lönsamhet på filmvisningar när man bara har en salong, säger verksamhetsansvariga Sharon Almström.”Väldigt försiktiga”

Det har varit svårt att få Lindesbergs bio att löna sig.

Vi har varit väldigt försiktiga eftersom det har varit svårt att planera när man inte vet hur året ska se ut. Vi hade inte kunnat fortsätta driva bion utan det stöd vi fick nu.

Men det räcker inte med biovisningar för att få verksamheten att gå ihop, för såväl Lindesbergs bio som Edet bio är samarbeten med externa aktörer nödvändiga.

Det är viktigt med fler intäktsmöjligheter eftersom kommunen har det stramt ekonomiskt, säger Sharon Almström.

Även Edet Bio drivs med hjälp av samarbeten. Det finns ingen sponsring, däremot säljer man reklamplats och företagsbiljetter, samt hyr ut hela föreställningar till företag. Peter Gustafsson har också fört in marknadstänk i filmvalet.

Vi kör bion oberoende av om vi har en eller hundra besökare och visar filmer som funkar lokalt. Vad som kunderna vill ha.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS