Anne Lundberg är känd som en glad och uppsluppen programledare i SVT. Men hon har ett tungt och mörkt förflutet inom familjen. Nu öppnar hon upp om familjehemligheten i en intervju med Femina.
Mest läst i kategorin
Anne Lundberg har tillbringat större delen av sitt arbetsliv framför kameran och har arbetat 35 år som SVT. Hon är en uppskattad programledare som många känner igen från tittarfavoriter som Antikrundan och Husdrömmar. Dessförinnan arbetade hon närmare tio år med nyhets- och samhällsjournalistik, som reporter på Rapport och Uppdrag Granskning.
“Det är som det är”
I en stor intervju med Femina berättar hon bland annat om sitt syn på åldrande.
– Åldern sätter sina spår, men det finns ju något väldigt fint i det. För jag menar, vad är alternativet till att inte bli äldre? Det är ju att…inte bli äldre. Det är inte ett bättre alternativ. Man vill få vara med länge, få vara med och se sina barn växa upp, och se sina barn gifta sig och skaffa egna barn. Åldrande är ju ingenting jag kan göra någonting åt. Det är som det är. Och i mitt jobb som journalist så blir jag ju bara mer erfaren och mer kunnig, konstaterar hon och tillägger:
– Om folk inte vill ha mig i rutan längre, då kan jag väl jobba bakom kameran. Det var också där jag började.
Senaste nytt
Bar på en hemlighet
Hennes liv fick en tuff start. Familjen flyttade mycket på grund av pappans jobb och innan Anne Lundberg började skolan hade hon bott på fem olika platser.
Men hon konstaterar att hon skolades socialt av alla flytt under uppväxten och hade lätt att få vänner. Men samtidigt så bar hon på en tung familjehemlighet. Pappans missbruk av alkohol, tabletter och kvinnor påverkade hela familjen. Situationen blev ohållbar och när hon var 13 år skildes föräldrarna.
– Det var ju nästan en befrielse på ett sätt. Det var alltid mamma som hade tagit hand om oss, man kan säga att hon uppfostrade oss som en ensamstående mamma. Så det var egentligen ingen större skillnad. Det är hemskt att säga, men det är väldigt jobbigt att leva i en familj där det finns ett missbruk, säger Anne Lundberg till tidningen.
Två självmord
När hon fyllde 20 år, och hennes bröder var 10 och 24 begick hennes pappa självmord.
– När någon tar sitt liv, ger den sig aldrig chansen att bli frisk. Jag skulle aldrig få se min pappa bli frisk. Han skulle aldrig få uppleva sina barnbarn, eller få chansen att bli nykter och må bättre. Det var ju otroligt sorgligt. Men jag var också otroligt arg när det hände, jag tyckte att det var väldigt själviskt. Man löser ju inte några problem genom att ta sitt liv, det finns alltid människor runt omkring en som måste leva vidare, säger hon till Femina.
Mer förståelse för sin pappas tragiska död fick hon senare genom jobbet som journalist då hon tillsammans med Sofia Helin gjorde programmet “30 liv i veckan”. Det var en dokumentärserie om suicid och hur det påverkar anhöriga.
– Innan jag gjorde “30 liv i veckan” kände jag, som förälder, att det var så dåligt gjort att ta sitt liv när han hade tre barn. Var vi inte värda att leva för? Men när jag gjorde serien fick jag faktiskt en helt ny syn på det. Man väljer liksom inte att ta sitt liv, utan man upplever det som att man inte har något val. Smärtan är så stark att man gör vad som helst för att den ska försvinna.
Oro över arvet
Innan programserien bar Anne Lundberg på en oro över att den psykiska ohälsan skulle vara något som skulle gå i arv. Även hennes farfar tog nämligen sitt liv.
– Jag har gått i terapi i några olika omgångar, men inte primärt för detta. Jag tror att det är väldigt nyttigt att gå i terapi. Jag har gått i perioder när jag själv inte har mått så bra eller känt mig ensam. Jag tror att man ska ta den hjälp som finns, i stället för att självmedicinera, säger hon till Femina.
Läs mer:
Här är nya metoden för att förhindra självmord
Anne Lundberg om bortgångne Björn Natthiko ”Jag visste ingenting”
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.