News55

Prins Gustav – den okände sångarprinsen

Sångarprinsen Gustav.
Visste du att det var en svensk prins som skrivit två av våra mest älskade vårsånger? (Foto: Bernadotte-biblioteket)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Visste du att det är en prins som gett oss några av våra mest kända vårsånger? Gustav var hans namn och här är hans historia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med mössorna stolt på huvudet, sjunger de nybakade studenterna högt och lyckligt “sjungom studentens lyckliga dag”. Förmodligen utan att veta vem som egentligen skrev en av de visor som idag räknas till den musikaliska allmänbildningen.

Bakom de så välkända tonerna står prins Gustav. En av de mer okända medlemmarna av Bernadotte-familjen men samtidigt en av de få som verkligen lämnat efter sig något till den svenska populärkulturen.

Prins Gustav och hans bröder.
Prins Gustav och hans två bröder på föreläsning av Johan Christofer Lindblad i Theatrum Oeconomicum vid Uppsala universitet 1846. (Bild: WikiCommons)

Han föddes 1827 som barnbarn till Karl XIV Johan och son till kung Oskar I och drottning Josefina och fick vid födseln titeln hertig av Uppland.

Tidigt visade han sig ha både ett stort musikaliskt intresse och samt ha en stor musikbegåvning och kom bland anat att studera musik för kompositören Adolf Fredrik Lindblad och blev md tiden en utmärkt pianist och sångare.

Skrev egna verk

Han började också tidigt att skriva egna musikaliska verk under pseudonymen G***** och kom under sitt liv att skriva ett stort antal marscher och visor varav över 50 finns bevarande än idag.

Minnesstatyn av prins Gustav.
1927 invigdes en minnesstaty av prins Gustav utanför Carolina Rediviva i Uppsala, gjord av konstnären Carl Eldh. (Foto: WikiCommons)
ANNONS

Prins Gustavs gärning skulle nog har tappats bort i den Bernadotteska historieskrivningen om inte två av hans verk, kom att slå igenom i de breda skarorna.

Episka vårsånger

För har du någon gång stått vid en valborgsmässoeld eller någon gång varit på ett studentfirande, är sannolikheten nära nog 100 procent att du sjungit någon av hans två episka vårsånger – Studentsången (”Sjungom studentens lyckliga dag”) eller Vårsång (”Glad såsom fågeln i morgonstunden”.

Tyvärr drabbades prins Gustav redan som 25-åring av tyfoidfeber och avled på det kungliga slottet Kristiania i Oslo den 24 september 1852.

Läs också om kungahusets mytomspunna diamant. Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS