News55

Så mycket är kungens bilsamling värd

Artikelbild
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia i en av bilarna som finns i samlingen, en Porsche 911 Targa. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 sep. 2023

Det kungliga intresset för motorer och bilar tycks ha gått i arv. Prinsarna Wilhelm och Bertil var stora entusiaster och vår egen kung har en privat bilsamling av yppersta klass som är värd en förmögenhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är en fantastiskt smakfull samling som kungen har. Det finns många godbitar i den. Det är inte den största bilsamlingen, men den innehåller några av världens finaste bilar med möjligen tonvikt på amerikanska muskelbilar. Han verkar ha en faiblesse för muskelbilar med kraftfulla V8-motorer, säger bilkännaren Maths Nilsson som driver sajten Carup.se har tidigare granskat kungens välfyllda garage av dyrgripar, skriver Expressen.

– Bara att kungen ägt bilarna gör de mycket mer värdefulla. När den kungliga glansen vägts in är de säkert värda 40-50 miljoner kronor, särskilt som kungen haft dem så länge, säger han till tidningen.

Dyrbara “Kärleks-Porschen”

Porschen som kungen körde i början av sitt förhållande med Silva är en av pärlorna i samlingen.

– Kärleks-Porschen från 1973 är naturligtvis värd mycket mer än en vanlig Porsche Targa från samma år, med tanke på att bilen är världsberömd. Troligen över fem miljoner kronor, säger Maths Nilsson.

Det finns flera jänkare i samlingen och en av de berömda är en Pontiac Tempest GTO 1966.

 – Det var den som kungen skjutsade hem Victoria i från studenten. Den är väl värd en miljon och möjligen det dubbla med den kungliga proveniensen.  

ANNONS

Dubblas i värde

ANNONS

Kungens gamla BMW M5 som han ägde på 80-talet såldes nyligen på auktion i USA och slog rekord. Den såldes för 1,5 miljoner kronor trots att den kanske inte var värd mer än hälften.

 – Det är inte fel att säga att kungens bilar dubblas i värde, säger Nilsson till Expressen.

När han rankar den största dyrgripen i samlingen lyfter han fram Shelby Cobra 1966.

– Det är en ikonisk roadster som togs fram av Carroll Shelby tillsammans med AC Cars. Det är en riktig klassiker, en raritet. Det finns många kopior av den här modellen men inte lika många äkta. Det här är kanske hans mest värdefulla bil i samlingen. 

– Liknande bilar har sålts för 15 miljoner kronor på auktion. Eftersom kungen äger den skulle det inte förvåna mig om den gick för 20 miljoner om den såldes på auktion som den svenske kungens AC Cobra, säger bilkännaren till Expressen.

Senaste förvärvet

Den senast förvärvade bilen till samlingen är en BMW M8 Competition Coupé 2020.

Nypriset är cirka två miljoner kronor. Den har V8 med dubbelturbo på 625 hästkrafter och en maxhastighet på 305 km/h. 

ANNONS

– En fantastiskt fin landsvägsbil och även kompetent bil på bana. Det är väl en av de mest potenta gatulegala bilar man kan köpa, enligt bilkännaren.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS