News55

Suzanne Axell: "Hur känns det om vi låter det passera?"

Suzanne Axell: Så kan du stötta andra kvinnor och stå på dig!
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2022

Att ta avgörande beslut fast det skaver bör alla men få vågar. Suzanne Axells krönika innehåller viktiga uppmaningar om att världen behöver fler hjältar, nu och då.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad betyder det att ha civilkurage? Att stå upp för det man tror på?

Att inte bara se på och låta någon annan trycka ned en medmänniska, en person som kanske redan har det svårt nog, är för tjock, för fel, inte har ett utseende som passar, kläder som det inte hänger ett löjligt märke på, som blir mobbad och inte får vara med i gänget.

Vad gör det med oss om vi låter sådant passera? Hur känns det efteråt?

Och vad gör det med oss om vi vågar stå upp och protestera, vad händer inne i oss då? I själen och kroppen?

En hel del visar det sig, både för hälsan och själen. Läs gärna boken ”Ingrip! En handbok i vanligt civilkurage”, eller se Jenny Burmans fina dokumentär ”Hjältarna”

I Wikipedia står det om civilkurage: ”Att ha mod stå för sin mening, även om det innebär en personlig risk”.  Kanske vi behöver öva på det nu, allesammans. Att bli en bättre medmänniska på alla sätt.

Den 9 april 1940 klockan 04:00 på morgonen inleddes ”Operation Weserübung” då Tyskland gick in i Danmark och Norge. Överallt kämpade man mot den tyska armén. Danmark blev överraskat, men norrmännen bjöd på hårt motstånd.

Du som har tid och möjlighet, titta på filmen om ”Flamman och Citronen”, om den danska motståndsrörelsen och deras kamp, med den alltid lysande Mads Mikkelsen i huvudrollen.

ANNONS

 I vårt broderland Norge gav norrmännen allt och var svårare att knäcka för ockupationsmakten: ”Allt för Norge! ” var motståndsmännens rop.

Två av de bästa nordiska filmer jag någonsin sett är norska, dels den om ”Max Manus” och, bäst av alla: Harald Zwart:s film ” Den tolfte mannen” om hjälten Jan Baalsrud, mannen som blev en hel nations hopp och vars kamp under den 200 kilometer långa vandringen över snötäckta fjäll och iskallt hav till Sverige, höll hoppet uppe för ett helt folk. 

Jan skadades vid beskjutningen av båten han var i den 29 mars 1943 och fick fly barfota och sårad över snön. Han förfrös foten och blev delvis förlamad, men gav aldrig upp. Han gav hoppet om att det skulle bli bättre i världen till ett helt folk. Se filmen med lysande Thomas Gullestad i huvudrollen som Jan som överlevde mot alla odds och minns de andra hjältarna som ropade ”Allt för Norge!”, innan de sköts av den tyska ockupationsmakten. Varje år arrangerar man Baalsruds-marschen i slutet av juli i Norge där man inte glömmer bort sina hjältar. Låt oss också minnas honom, som slogs för demokratin i vår värld.

Jag minns också denna april min vän Britta Fälth som jag känt sen jag elva år. Nu är det två år sen hon sveptes med av Coronavågen, då den var som värst här hemma i Sverige Hon fick ligga alldeles ensam och utan syrgas, när det var dags att lämna denna jord. Jag glömmer henne aldrig.

April innehåller också glädje: Minns Heidenstams ord ”Det ofattbara att det förunnades honom genomleva ett liv på jorden som människa”, säger allt. Så uppmuntra glädjen på de sätt du kan: Köp ett påskägg till någon som blir glad, sänd ett kort med några uppmuntrande rader, en blomma till någon som behöver det. Arbeta för vänligheten! Och redan nu önskar jag en gul och glad påsk till dig!

Suzanne Axell

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS