Att den tyske immigranten William Steinway är känd för sina flyglar – det är allmänt känt. Men denne man hade så mycket mer på sin lyra.
Mest läst i kategorin
De kom alla via Ellis Island. Den ö strax söder om Manhattan som kom att bli världens alla immigranters första möte med USA – landet som de alla hoppades skulle förverkliga deras drömmar.
1850 klev Henry Steinway i land på Ellis Island tillsammans med sina söder William, Charles och Henry efter en båtresa över till USA från hemlandet Tyskland.
William hade redan i hemstaden Seesen praktiserat på stadens pianofabrik och fattat tycke för både tekniken och hantverket bakom instrumentet. Ett intresse som med tiden kom att växa sig riktigt stort.
Efter tre år i landet startade far och de tre sönerna Steinway den gemensamma firman Steinway & Sons med inriktning på att bygga pianon och flyglar av bästa kvalitét. Affärerna gick bra och efter faderns död 1871, var det William som kom att ta ledaransvaret för verksamheten.
Mer än bara pianon
Under faderns ledning hade företagets verksamhet utvecklats till att inte bara omfatta själva produktionen av instrumenten. Genom kloka investeringar i mark på norra Manhattan hade företaget också byggd Steinway Hall, en konserthall där artister och musikelever kunde visa upp sina färdigheter.
Familjens framgång med affärerna gjorde att de kunde bygga ett fashionabelt sommarställe i stadsdelen Astoria, och kring denna köptes mer mark upp där en modern företagsby växte fram med pianotillverkningen i centrum.
Senaste nytt
Amerikanska Daimlers
Med tiden kom det dock att bli så mycket mer än bara pianotillverkning på agendan.
Under ett av besöken i det gamla hemlandet Tyskland 1888, träffade William Steinway biltillverkaren Gottleib Daimler. De båda driftiga entreprenörerna fann snart varandra och födde idén med legotillverkning i USA av Daimlers nyuppfunna automobiler.
Den 29 september samma år grundades Daimler Motor Company of New York med fokus på att bygga Daimlers moderna bensinmotorer för den amerikanska marknaden.
Modernt tänk
Syftet med satsningen var att undvika den dyra frakten över Atlanten och i stället förse den amerikanska marknaden med produkter direkt producerade i landet.
1892 utvidgades verksamheten till att också innefatta hela bilar – en produktion som fortsatte under namnet “American Daimler” till 1897.
1896 dör plötsligt Willian Steinway. Hans efterlevande väljer att fokusera på företagets instrument-tillverkning och säljer biltillverkningen till General Electric 1898 och därmed somnade denna fantastiska industrisatsning in.
Levande relationer
Som en kul hälsning bakåt i historien, har banden mellan Daimler och Steinway dock hållit i sig genom decennierna. När nuvarande tyska Daimler AG återstartade produktionen av lyxbilen Maybach, var det Steinways tyska dotterbolag som fick uppdraget att producera samtliga trädetaljer i inredningen trull bilarna.
Läs mer om familjen Steinway här.
Läs också om svensken som skapade stadsdelen Bronx i New York. Dagens PS.