News55

Äppelhösten är här - kolla in härliga recepten!

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 sep. 2022Publicerad: 25 sep. 2022

Man gråter när man ser prima äpplen ligga och ruttna i trädgårdarna. Laga nåt gott av dem i stället!

ANNONS

Mest läst i kategorin

I en inte särskilt avlägsen forntid ställde tomtägare ut korgar med äpplen vid grinden. där vem som ville fick ta för sig. Ser inte lika mycket av det i dag i det nya jagsamhället.

Nej, låt inte en av världens finaste frukter förfaras! Det råder ingen brist på härliga recept där äpplen ingår. Här är några:

Lax med dijon- och äppelsås: Lagade jag i kväll, provade mig fram med enkla och prisvärda ingredienser. Köpte i i torsdags en hel laxsida på nästan 2 kg till rekordpriset 89:- kilot. Gravade den med socker, salt och vitpeppar. I dag var den perfekt att äta med hovmästarsås och rostat bröd och/eller stuvad potatis. Men provade också att snabbkoka en sås med grädde, en skvätt torr äppelmust, dijonsenap, riven stark ost, citron, fiskbuljongtärning och lite salt och peppar. Tillsatte ett finhackat syrligt svenskt äpple. Lät ett par portionsbitar av den lättgravade laxen puttra med sista minuten. Att använda helt rå men saltad lax på det här sättet går förstås lika bra.

Serveras med kokt potatis och något grönt (lättkokt broccoli, sockerärter e.d.).

Hittade ett annat läckert recept på en nötgryta med äpplen i en av våra vanligaste mattidningar, som just nu är fyllda med äppelrecept. Googla på såna!

Äpplen och fläsk går förstås sällsynt bra ihop. Äppelfläsk är en gammal svensk paradrätt som inte bör få falla i glömska. I sin enklaste form görs den så här:

För fyra personer: stek 500 g rimmat stekfläsk i skivor tills det blir knaprigt. Håll varmt.

Skiva tre gula lökar och stek dem i fläskflottet tills de är mjuka.

ANNONS

Skiva ett par stora, syrliga äpplen och stek skivorna tills de mjuknat. Varva med fläsk och lök.

Servera med kokt potatis, häll gärna över lite av stekflottet och klipp över persilja.

Vad jag snarast ska göra är äppelchutney. Busenkelt och gott till det mesta. Man kokar syrliga äpplen i småbitar med hackad gul lök, lite hackad vitlök, en hackad chili och en msk riven, färsk ingefära. Blandar i en kastrull och kokar upp med ett par dl socker, en eller två kanelstänger och några msk vitvins- eller äppelcidervinäger. Låt koka i en dryg havtimme och svalna. Häll upp på burkar och förvara kallt. Chutneyn smakar allra bäst efter ett par veckor.

I dessa tider behöver du inte leta länge efter många, många fler äppelrecept.

Ta vara på äpplena, vi går mot magrare tider!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS