News55

Då kan du få ersättning för semesterresan

Människor väntar med sina resväskor. Om din resa av olika anledningar inte blir som du tänkt dig han du ha rätt till ersättning
Om din resa av olika anledningar inte blir som du tänkt dig han du ha rätt till ersättning. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Om du drabbas av naturkatastrofer som bränder och översvämnigar, eller om din semesterresa av andra orsaker inte blir som du tänkt kan du ha rätt till ersättning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om ditt flyg är försenat, hoteller inte är som utlovat eller om en naturkatastrof gör att du måste resa hem tidigare har du rätt till ersättning och avdrag på priset, det skriver Expressen.

Hemförsäkringen

Gabriella Hallberg, jurist på oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå säger att de semesterfirare som drabbas av bränderna i Grekland vanligtvis är skyddade genom sina hemförsäkringar.

Alla hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som ersätter viktiga skadehändelser på din resa, det skriver Konsumenternas.

Reseskyddet ersätter de viktigaste händelserna som kan inträffa, exempelvis om du blir akut sjuk eller måste evakueras på grund av en naturkatastrof.

Den som måste resa hem på grund av en naturkatastrof kan få ersättning på upp till 10 000 kronor för merkostnader via försäkringens resegrundskydd, det gäller dock först när UD avrått från resa till det drabbade området.

För enstaka försäkringsbolag räcker det att UD rekommenderat evakuering. Några försäkringsbolag kan även ge ersättning för att du ska ta dig till en säkrarre plats.

Innehållet i resetilläggen varierar mellan olika försäkringsbolag och du kan även utöka reseskyddet i hemförsäkringen så att det blir mer omfattande.

ANNONS

Gabriella Hallberg råder den som köpt en paketresa och befinner sig i ett drabbat område att kontakta bolagets representant på platsen.

ANNONS

Paketreselagen

För paketresor gäller paketreselagen som säger att du har rätt till den resa du köpt, om du är missnöjd kan du kräva att arrangören rättar till felet eller ger dig ett prisavdrag.

När du upptäcker felet måste du dock direkt klaga till arrangören, helst skriftligt, väntar du för länge kan du få ett lägre prisavdrag.

Om det är fel på hotellet eller annat semesterboende ska du klaga direkt på plats spå att problemet kan fixas av de ansvariga.

En inställd flygresa har du rätt att boka om eller få återbetalad. Du kan även ha rätt till ersättning, det kan du även få vid försening. Konsumentverkets flygkalkylator visar vilken kompensation du bör få.

Om du betalar din resa med faktura eller ett kreditkort är du skyddad av konsumentkreditlagen och kan kräva återbetalning av banken eller kreditgivaren.

Hit ska du resa för att få mest semester för dina pengar

Vart ska man resa sommaren 2024 för att få ut så mycket semester för pengarna som möjligt? Experten sitter på flera tips.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS