A-
A+

Björn Eriksson: "Äldre hamnar i kläm när kontantsamhället avvecklas"

STOCKHOLM 2016-02-03

Initiativtagaren till Kontantupproret och den före detta rikspolischefen Björn Eriksson, gästar News55 Seniorevent i Norrköping för att tala om en minst sagt omdebatterad fråga: frågan om det kontantlösa samhället. – Konsekvensen blir att stora grupper i samhället stängs ute, säger Björn Eriksson till News55.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Annons

Annons

Björn Eriksson, initiativtagaren till Kontantupproret som syftar till att peka på vikten av att kontanter finns kvar som betalmedel, kommer att föreläsa på mässan för seniorer i Norrköping!

– Många människor är beroende av kontanter och känner sig trygga med att använda dem så att kontantsamhället avvecklas i allt snabbare takt får konsekvenser, speciellt för äldre människor, säger han till News55.

Bankerna har alltför stor makt

Tidigare var det ett tvång att bankerna skulle tillhandahålla kontanter, men 2005 ändrades reglerna och bankerna fick därefter själva avgöra hur de skulle göra med kontanthanteringen. Ett stort misstag, enligt Björn Eriksson.

– Bankerna resonerade så att eftersom man inte kan ta betalt för kontanter var det bättre att få människor att handla med kort. Då är det ju fritt fram att ta ut alla möjliga avgifter. Så förutom att ett kontantlöst samhälle stänger ute människor som inte känner sig trygga med att hantera kort, ger det också bankerna en alltför stor makt enligt mig.

Annons

Annons

Ett hett ämne just nu

Björn Eriksson tycker sig se att politikerna har underskattat intresset för frågan om kontanthantering, trots att det är något som berör många människor.

– Jag tror att irritationen över det här är mycket större än vad många tror. När jag är ute och pratar märker jag att många vill delta i samtalet, de kommer med egna vittnesmål och undrar hur de kan påverka och göra sina röster hörda. Så politikerna har absolut underskattat intresset för frågan, avslutar Björn Eriksson.

Missa inte Björn Erikssons föreläsning den 3 november klockan 14.00 på News55 Seniorevent i Norrköping och den 30 november i Linköping klockan 14.00.

Läs mer om mässan och dess föreläsare här!

      LÄS MER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?