News55

Behöver pensionärer lära sig bre en smörgås?

Artikelbild
Behövs det verkligen en kokbok för seniorer? (Foto: Ulf Elfving)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Bred smör på en brödskiva. Lägg på rödbetssallad och några delade köttbullar. Så ska seniorer lära sig laga mat enligt en kokbok som jag fått i min hand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

-Tror de att vi äldre är helt bakom flötet? undrade jag först.

Nu, när jag läst Kokbok för seniorer ber jag att få ta tillbaka. Man får inte vara så kategorisk. Snarstucken. Fördomsfull.

Tortillapizza – mums för en del och kulturchock för andra. (Foto: Helén Sahlstrand)

Boken är bra och behövs säkert – för det finns nog många som på ålderns höst inte orkar eller ens nånsin har fått lära sig att laga mat i större utsträckning.

Jag kände t.ex. en 80-årig TV-stjärna, nu avliden, som inte ens kunde steka ett ägg. Han var inte road, och han hade alltid varit bortskämd av sina fruar, det sa han själv.

Så visst kan en sån här liten bok fylla sin funktion. För många. För här finns också mycket om vikten av att dricka mycket (och rätt), äta bra grejer, göra måltiden till en glädjestund, välja rätt råvaror och sköta livsmedelshygienen.

Sånt som alla bör läsa men som såklart blir ännu viktigare när man blir äldre.

Dett är Danderyds kommun som i största välvilja delar ut boken till sina äldre invånare. Och många recept innehåller lite mer än att bre en smörgås. Här är ett par, som faktiskt är rätt kul även för den som lite mer hemtam i köket :

ANNONS

Tortillapizza

1 mjukt tortillabröd
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 tomat
2 skivor skinka eller kalkon, skurna i bitar
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda tomatpurén och olivoljan och bre på brödet. Lägg på skinkan och strö över osten. Grädda i 5 min eller tills osten smält och fått fin färg.

Enkelt och gott!

ANNONS

Janssons frestelse i stekpanna

2 medelstora potatisar
1 msk finhackad lö
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1 tsk ansjovisspad
1 msk raps- eller olivolja eller flytande smör- och rapsolja
4 ansjovisfiléer
2 msk riven ost

Skala och siv potatisarna grovt. Blandad den rivna potatisen med hackad lök, ansjovisspad, salt och peppar. Bryn fettet i en stekpanna. Lägg i potatisblandningen i två klickar och platta ut dem. Stek dem på ena sidan i 2-3 minuter. Vänd dem, lägg på ansjovisarna och ost och stek i ytterligare ett par minuter.

ANNONS

Kul variant på Jansson, tycker jag.

Måste prova!

Fler recept från Ulf Elfving:

Sparriskungens bästa recept. News55

När åt du lappskojs senast. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS