News55

God nyhet från Ukraina: Frisk och prisvärd vodka

Ölen Obolon och vodkan Nemiroff, båda från Ukraina, är riktigt goda, tycker Ulf Elving
Ölen Obolon och vodkan Nemiroff, båda är från Ukraina och båda är riktigt goda, det tycker Ulf Elving och föreslår att vi dricker ukrainskt i sommar. (Foto: Privat)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

En skål för Ukraina! Ja, jag menar så här: ska vi ändå höja en bägare så låt oss samtidigt stödja det krigsdrabbade Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag skrev förra sommaren om det goda ukrainska lagerölet Obolon som på kort tid blev en succé på Systemet. Vi köper det ofta, tycker att det är härligt friskt och läskande i värmen och det passar till nästan all mat. Hos oss prydde det verkligen sin plats på midsommarbordet, satt som en smäck till sillen.

Ukrainsk vodka

Nu har det också kommit en ukrainsk vodka, Nemiroff, som jag köpte hem i dag och provade.

Tycker normalt inte att vodka är speciellt gott i oblandad form, men den här smakade riktigt bra.

Tack vare nio steg av filtrering har den en mjuk och behaglig arom, och man kan ana en lätt, pikant ton av ingefära och citrus. 40 procent stark och 259 kronor för 70 centiliter av varianten Nemiroff Vodka de Luxe.

Relativt sett ett bra pris alltså.

ANNONS

Producerar trots krig

Och visst får man beundra Ukraina som kan hålla igång mat- och dryckesproduktionen under brinnande krig.

ANNONS

Jag var i Kiev under fotbolls-EM 2012 och blev förtjust i stan. Som i många gamla östländer blandades gamla sovjetiska strukturer med moderna strukturer och 2000-talsarkitektur. Restauranger och kaféer var välbesökta.

Det pågick också valkampanj, och på gatorna delade man ut flygblad med bild på den fängslade oppositionsledaren Julia Tuymosjenko. Demokratin var svajig.

Unnar dem lyx

Saluhallen i Kiev var stor och spännande. Jag köpte efter intensivt prutande två små burkar med ukrainsk störkaviar – trodde jag. Det visade sig vara något annat, plastigt, men det gick att äta. Gärna med en liten skvätt av den lokala vodkan.

Ser att man nu även under kriget producerar riktig störkaviar i landet. Till förvånansvärt hyggligt pris, det är ju annars en svindyr lyxprodukt. Så jag skrev till kaviarproducenten och frågade om de kunde exportera något. Svaret var nej, de säljer bara sin kaviar i landet.

Man unnar dem förstås gärna möjligheten till lite lyx – både i fast och rinnande form.

Och det känns förstås helt rätt att vi kan hjälpa Ukraina med det vi kan. Här hemma  dricker vi ukrainskt i sommar!

Fler texter av Ulf Elving:

ANNONS

Glad midsommar med ny sill och maskrossnap. News 55
Efter finalen: Jag hade fel om allt. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS