Smörgåstårtans dag i dag. Låt oss hylla den för allt vad den är värd!
Jag levde på smörgåstårta - här är en av de bästa!


Mest läst i kategorin
I ett helt år levde jag på smörgåstårta. Ja, en och annan rätt slank förstås också ner, men smörgåstårtan stod i fokus.
Så här var det: ett år på det tidiga 80-talet sändes programmet Skivstafetten i radio. Det gick ut på att en producent och jag varje vecka reste till en familj i Sverige, som fick göra sin egen topplista.
När radion kom bullades det upp, må ni tro! Var vi än dök upp bjöds vi på fika – i exklusivare fall en öl – och hemlagad smörgåstårta.
Vi mumsade smörgåstårtor från Haparanda till Ystad. Vecka efter vecka, månad efter månad. Det stod fullkomligt klart för oss att smörgåstårta var och är svenska folkets särklassiga älsklingsbjudrätt.
Man kan tro att jag blev rätt mätt på den här dieten med tiden. Fel, fel! Jag blev så beroende att jag blev tvungen att skriva en bok om smörgåstårta – tillsammans med den totalkompetente och entusiasmerande kocken, tillika kompisen Stefan Bjur.
Det här är ingen reklamtext för boken, för den är slutsåld sen decennier. Men jag har rotat fram mitt enda kvarvarande exemplar och tänkte bjuda på en av de godaste tårtorna som Stefan skapade. Den var en hyllning till en av hans vänner, en dansk levnadsglad typograf som hette Ove Munthe. Ove låg själv bakom idén till den här tårtan. Och han hade en bestämd åsikt:
-Använd för tusan inga lightprodukter till den här smörgåstårtan!
Ove Munthes tårta
Bottnar:
8 skivor landgångsbröd.
Fyllning 1:
300 g handskalade räkor
1 dl majonnäs
Fyllning 2:
2 msk crème fraiche
1/2 dl hackad dill
1/2 dl smörgåskaviar
Fyllning 3:
8 ansjovisfiléer
3 hårdkokta ägg
Garneringskräm:
150 g böcklingpastej
2 msk crème fraiche
Garnering:
2 hårdkokta ägg
8 ansjovisfiléer
80 g löjrom
1 dl hackad dill
smörgåskrasse
Hacka 3/4 av räkorna och spara resten till garnering, blanda hacket med majonnäsen.
Vispa kall crème fraiche, rör sen ihop den med dill och kaviar.
Finhacka ansjovisen och blanda med hackade hårdkokta ägg. Blanda böcklingpastej med lite crème fraiche för att få den smidigare.
Lägg fyllningarna i tre lager med brödskivor mellan. Lägg bröden åt olika håll så att inte tårtan delar sig när den ska skäras upp. Täck tårtans ytor med garneringskräm.
Låt tårtan fukta igenom minst 8 timmar innan den garneras med räkor, hackat ägg, ansjovis, smörgåskrasse, dill och löjrom.
Det här är en jättegod smörgåstårta med smaker från havet. Rekommenderas, inte bara på smörgåstårtans dag utan när som helst!
