News55

Kanske bästa färdigmaten jag ätit. Utan tillsatser!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 maj 2022

När färdiglagad mat, som bara behöver värmas, visar sig vara jättegod, blir man lycklig - både i själen och magen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sprang på en kylmonter med ekologiska maträtter på Konsum häromdan. Köpte en förpackning oxkind i rödvinssås, gick hem och provåt – och blev överförtjust.

Fler måste ha blivit det, för när jag kom tillbaka två dar senare var allt slutsålt!

ANNONS

Produkten har det något osexiga namnet VAK men har allt man kan begära av en klockren rätt: den är vällagad, har utmärkt smak och är fri från alla tillsatser. Till skillnad från det mesta i halvfabrikatsbranschen.

Hela ruljansen sköts av två killar som står i Vendelsö söder om Stockholm och lagar ett trettital rätter, som kyckling provencale, lammlägg i rödvinssky, konfiterat anklår, boeuf bourgignon och texaschili. Två vanliga vänner, Björn Forsgren och Pontus Andersson, som en dag bestämde sig för att laga “ovanligt bra färdigmat”.

Och som lyckats, efter hårt arbete. Viktigt var att inte använda några som helst tillsatser. Björn:

ANNONS

-Det krävde en hel del jobb. Till exempel fick vi leta upp ett speciellt atlantsalt för att slippa klumpförebyggande medel (kaliumferrocyanid), som annars är vanligt i salt.

Som ett bevis på att det här är ett rent mathantverk får VAK förse sina varor med den oberoende konsumentföreningens Äkta Varas kvalitetsgaranterande märke.

Än så länge finns den här goda nyheten bara i ett 50-tal butiker i stockholmstrakten samt på Mathem, men det är bara att hoppas att den sprider sig över landet.

ANNONS

När “vårt” Konsum laddat om med nya VAK-varor, ska jag med stora förväntningar prova de andra rätterna. Men redan nu vill jag applådera Björn och Pontus för att de lagar prima mat och kanske framförallt för att de visar att det går utmärkt att producera bra halvfabrikat utan några som helst tillsatser. Hatten av!

Anklår18

Tillsatsfritt och lockande från VAK

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS