News55

Nu kommer ramslöken - här är det godaste smöret

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Läste att ramslök är trendigt. Nåja - framförallt är det gott. Och gratis, om man hittar rätt i skogen...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grillad flankstek med ramslökssmör blev en delikatess häromdan. Vännen Irma hade plockat årets första ramslök, och det är hon som har receptet på det goda smöret. Ja, två recept, faktiskt: här är de:

Lägg en näve ramslöksblad i en mixer, tillsätt en matsked honung, en liten, krossad vitlöksklyfta och ½ dl rapsolja. Kör alltihop till en grön smet. Vispa röran med rumsvarmt smör och lite peppar.

Jag tillsatte också lite citron, vilket var väldigt gott. Låt det stå och dra kallt i minst en halvtimme och klicka sen det vackert vårgröna smöret över stekt kött eller fisk eller pasta. Njut!

Nästa smör är vispat, luftigt och läckert och lite brynt:

Ingredienser: 300 gram rumsvarmt smör och 15-20 små ramslöksblad.

Lägg ca 100 gram av smöret i en tjockbottnad kastrull. Smält och sjud smöret tills det är lätt brynt. Rör under tiden så att du inte bränner smöret. Låt smöret svalna något. Blanda ner resten av det rumsvarma smöret. Låt svalna helt. Häll över i en vispskål och vispa tills smöret är vitt och luftigt. Tillsätt hackad ramslök.

I “våra” ramslöksskogar i Roslagen sprider sig den gröna kryddväxten snabbt nu, när värmen kommit. Det är magiskt att komma till en glänta och känna den kraftiga, vitlöksliknande doften som fyller hela skogen. Och att kunna plocka den gratis. På snabbköpet kostar den närmare 1.000 kronor kilot. Å andra sidan går det inte åt så många blad om man bara ska göra ett gott smör. Inte i en soppa heller, om man använder exempelvis spenat och/eller purjolök som bas och mixar ner lite ramslök på slutet. Om den inte får koka behåller den sin tydliga löksmak, om man tillreder den blir den mycket mildare.

ANNONS

Smakfull vår!

Ramslök så långt ögat når. Vilken skön syn!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS