Hej ungar – vet ni vad lapskojs är? Det skulle förvåna om dagens barn och barnbarn svarar ja på den frågan. Måltidsforskaren Richard Tellström har dragit igång en enkät på Facebook om alla gamla skolmatsalars paradrätt. Och jösses vad den engagerar, det hade jag aldrig trott! Lapskojs är alltså, kort uttryckt, trådiga köttbitar i potatismos, …
Regeringen har under ledning av socialminister Jakob Forssmed (KD) tagit fram ett utkast till förslag rörande en framtida svensk gårdsförsäljning av alkohol. Det rapporterar Aftonbladet. Förslaget har nu granskats av den moderata riksdagsgruppen och domen är hård. “Vi kommer inte svälja det här. Det här är en viktig fråga i många perspektiv, inte minst för …
Den gamla debatten om dricks blossade upp (igen) i veckan som gick. Orsak: nu frågar krogarna inte längre om du vill betala dricks - utan hur mycket.
Att nyttig mat vara så lyxigt god!
Fick ett tips som ger underbara chokladmuffins, krispiga på ytan och saftigt mjuka inuti. Kolla här!
Ekologiska ägg innehåller högre halter av gifter som PFAS-kemikalierna än konventionella ägg – och små barn bör inte äta dem för ofta, enligt en ny granskning.
Hej matvän! Om du inte brukar läsa kultursidor, så börja nu! Där pågår en stimulerande fajt om krogrecensioner med både pajkastning och kniv och gaffel som vapen.
Vissa saker går av gammal vana, till exempel hur vi förvarar vår mat. Enligt en undersökning görs det många fel i detta avseende bland svenskarna. Här kan du läsa tips från en expert.
Korv är trendigare än någonsin, verkar det som: Årets korvfestival var i stort sett fullbokad redan när den startade. Och korvens smaker blir allt djärvare. Läs mer om det här och ta receptet på årets märkligaste drink, med korv...
I dag dök ett efterlängtat paket upp på posten: Fyra kilo ekologisk avokado direkt från odlingarna i Spanien! Rena lyxen...
Vissa inslag hör inte hemma i en matbutik . Det var en obehaglig syn som mötte miljöinspektörerna när de besökte Willys.
Vi har en "ny" köttfavorit: oxkinder. Långkokta smälter de i munnen och smakar underbart. Och inte minst viktigt är att priset är hyggligt!
En matvara som finns i de flesta hem i Sverige har testats efter farliga ämnen. Resultatet visar att produkten kan påverka din hälsa negativt.
Knäckebrödet kommer att överleva mänskligheten!
Exakt så här ska skreitorsken lagas – med ett tilbehör som är himmelskt!
När en pizzeria i Skåne fick besök av myndigheterna uppdagades flera fel. Framför allt när det gäller att göra sås på ett anmärkningsvärt sätt – utan att tänka på människors hälsa.
Tacofredag, bananpizza och spagetti med köttfärssås är populära inslag i många svenskars hem. Men det är inte alla som uppskattar tolkningarna av de klassiska rätterna, skriver Göteborgs-Posten.
Förra krönikan om den kanariska restaurangvärlden var lite gnällig. Nu fokuserar vi på det som är bäst - här är några toppar!
En kock och tv-profil har omkommit i en trafikolycka, rapporterar Göteborgs-Posten.
Tur att solen lyser jämt här på Gran Canaria! För de strålande krogupplevelserna lyser än så länge mest med sin frånvaro...
En maträtt med gamla anor kan inte längre lagas som förr. Det finns något som hotar den klassiska maträtten.
Årets matbluff är utsedd - men den är bara en av säkert tusentals bluffprodukter!
Konsumentföreningen "Äkta vara" har korat vinnaren i "Årets matbluff 2023".
En populär burk försvinner snart från butikshyllorna, rapporterar Aftonbladet.
Tack och lov att det finns föreningar och enskilda som håller lite koll på livsmedelsindustrin!
Livsmedel blev 5,5 procent dyrare förra året – den näst största ökningen på över tio år. Blomkål, socker och tomater är några av produkterna som ökade mest i pris under 2023.
Är det jättepopulära godiset miljövänligt - eller tvärtom?
Det har blivit hög tid att summera matåret 2023. Här är årets toppar och floppar!
Den goda julmaten kräver ofta flera dagars förberedelse. Men den goda hemmakryddade snapsen fixar du lätt på ett dygn!
Efter veckor av tjuvstartat julfirande nås man av ilskna varningar från verkmästarn i magen (ja, ni minns väl Magnus Härenstams matosande monolog om hur det lassas ner ohemula mängder godsaker i matsmältningsapparaten): – Hörrudu – nu får det vara nog! Vi som jobbar här nere kan inte ta emot mer!
Under julen är det vanligt att många får problem med magen. Specialistläkaren Lina Vigren går igenom vad det beror på, hur man kan undvika smärtorna och när det är dags att söka vård.
Alla gör vi våra misstag i köket. Vissa saker vi tror är rätt men som i själva verket är helt fel. Här kan du läsa tips från en stjärnkock.
Svenskarna har en klar favoritdryck som de allra flesta helst har i glasen då det ska ätas julmat. Det visar en undersökning av Livsmedelsföretagen.
Det här är rolig läsning - men många av recepten skulle jag inte våga mig på...
Kockarnas kamp i TV4 blev ett blodigt äventyr för Danyel Couet. Han skar av sig halva knogen när det skulle hackas lök vid ett tidigare tillfälle. Men han vann finalen mot Daniel Müllern med god marginal. Jag undrar bara: var fanns själva maten i finalen?
Efter att matpriserna legat stilla i några månader höjdes de igen i november för andra månaden i rad, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. "De varor som sticker iväg, de sticker iväg riktigt mycket", säger Ulf Mazur, vd och grundare.
Förpackningar kan göra en vansinnig. Det här är mitt senaste hatobjekt.
Med läckra matklassiker kan man leva längre och bättre - och hjälpa forskningen om prostatacancer.
Ohoj, kapten Findus, nu får du nog lov att knalla ner till kabyssen och ta skeppskocken i kragen!
På lyxrestaurang i Paris – låter det inte ljuvligt...?
Det här är en dröm: den lilla, gamla, klassiska franska bistron med sina rutiga eller vita dukar, linneservetter, träpaneler och speglar och framförallt härlig, hemlagad husmanskost. Jag vet var den ligger. Häng med dit!
Ett antal år av längtan är över: nu har en ny resa till Paris äntligen blivit verklighet. Följ med på några dagars matrally i en av världens största gastronomiska huvudstäder!
Ett viktigt inslag på julbordet är hotat i år. Det rapporterar SVT.
Sveriges finaste paj kan göra svenska Malidza Larsson till världsmästare. I kväll vann hon SM - i sin första mattävling! Och sista, hotar hon...
Några av de kända tv-kockarna inspirerar oss mer än andra hemma i vår egen matlagning. Det visar en ny undersökning. Men den största inspirationskällan av alla hittar vi långt bort från rampljuset.
Vi frossar i söta och saftiga persikor från det egna trädet just nu. Ur led är tiden!
Det är lätt att tro att det man köper i mataffären har det innehåll som man får en känsla av. Men i själva verket kan det vara långt från hur det i själva verket är.
Den är ett asätande och blodsugande, ålliknande urtidsdjur. Vilket inte hindrar vissa att beskriva den som "en extrem delikatess". För första gången har jag provätit den. Det var en sällsam upplevelse!
Lagom till fredagens tacomys återkallar företaget Paulig en ostdipp och en ostsås av märket Santa Maria.
Årets Aladdinask är här. En av pralinerna har kastats ut till förmån för en chokladbit, rapporterar Nyheter24.
Tycker ofta att djupfryst pommes frites är en bedrövelse. Men nu har jag hittat ett lysande undantag!