News55
Detta är en sponsrad artikel

Aina Bergvall: Här är roliga trendbrottet i tv-rutan

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 13 aug. 2021Publicerad: 13 aug. 2021

Vår krönikör Aina Bergvall skriver om en välkommen förändring på tv. Men hon undrar när samma trend kommer till Sverige? Hon bjuder även på många trevliga tv-tips .

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tv:n har varit mångas bästa sällskap under pandemitiden. För många ensamboende är den det även annars. Där finns informationen, rösterna som spränger tystnaden, bilderna som tar tittaren med på en resa.

Länge har huvudpersonerna som vi sett i rutan så gott som undantagslöst varit unga, vältränade, rynkfria, pigga och puttrande av energi och hormoner. Men faktum är att ett trendbrott nog kan sägas ha inträffat. För nu finns flera serier där det handlar om folk som hunnit leva en hel del, människor som är 60+ och inte försöker dölja det.  

Anledningarna till den här trenden kan vara flera. Även stora stjärnor blir förvisso äldre och rollerna färre, trots att de gärna vill fortsätta arbeta. Tv-publiken åldras också, sitter kvar i soffan medan ungdomarna surfar på mobilerna. Dessutom har produktionsbolagen uppenbarligen lust att satsa på mogna människor i riktigt långa serier, naturligtvis av ett enda skäl: det lönar sig. Vi streamar! 

Kanske började det redan med BBC:s nu nästan tio år gamla ”Vår stora kärlek”, om romantik efter 70. Sändes i Sveriges Television i fyra säsonger och drog många tittare. Alan och Celia, spelade av Derek Jacobi (då 72) och Anne Reid (då 76), har båda mist sin partner men hittar tillbaka till de känslor de hyste för varandra redan i ungdomen.   

“The Kominsky Method” är en originalserie som gjorts i tre säsonger, för Netflix, med Michael Douglas (76) som största affischnamn. Douglas är skådespelaren som inte längre får jobb, inte ens i reklamfilm. Han försörjer sig som teaterlärare, har en bästa vän, den nyblivne änklingen Norman som görs av Alan Arkin (87). Suverän dialog som bjuder på både humor och medmänsklighet.   

“Grace & Frankie” är också en Netflix-succé. Det är Jane Fonda (83) och Lily Tomlin (81) som är huvudpersoner. Deras män, sedan länge kollegor och vänner men nu på väg att skilja sig från sina hustrur och gifta sig med varandra, spelas av Martin Sheen (81) och Sam Waterston (80). Inte ens den evigt snygga Fonda hymlar med att hon kommit in i pensionsåldern, fast hon spelar förstås en betydligt yngre kvinna än hon själv är … Serien bjuder på många skratt och säkert också en hel del igenkänning! Det faktum att man gjort hela sex säsonger, med ytterligare en på gång, bevisar att intresset finns. 

”Ett fall för Vera”, gjord av brittiska ITV, har fokus på den mogna och smarta kriminalkommissarien som i fyrtio avsnitt löser brottsmysterier på löpande band. Vera spelas av Blenda Blethyn (75) och har många svenska beundrare. Serien sänds i SVT och finns på SVT Play. 

Ricky Gervais är visserligen ”bara” 60 men hans egen serie ”After Life”, i två säsonger, om livet som nybliven änkling är både rörande och rolig. En tredje och sista omgång ska komma. De två första kan man med behållning se på Netflix. 

ANNONS

Även utanför fiktionens område finns äldre galjonsfigurer vars sällskap vi kan njuta av i tv-soffan. David Attenborough (95) är still going strong och kräver ingen presentation. Det gör kanske inte heller Prunella Scales (89) och Timothy West (86), det ständigt resande äkta paret i ”Kanaler, båtar och kärlek”. Det blir både kultur och historia. Ett projekt som de lyckas genomföra trots att Scales tilltagande demens gjort det allt svårare. Det har blivit hela elva säsonger! I en av dem färdas de på Göta Kanal genom Sverige. Kan ses på UR Play. 

Man brukar ju säga att det är viktigt att inte bli förbisedd utan sedd, också som ”årsrik”. Här har vi i alla fall en rad exempel på äldre som är synnerligen sevärda, även om vi bara möter dem i tv. Återstår bara en fråga: när får vi en underhållande svensk tv-serie om och med äldre personer? 

ANNONS