I dag missar du väl inte att det är lutfiskens dag? Många andra verkar ha gjort det. Jag fick gå i flera affärer i dag för att hitta lutfisk. Men det var värt mödan. Nu frossar vi!
Fira lutfiskens dag med goda tips!


Lutfiskproducenterna (det finns bara två stora i Sverige) är lite oroliga för att målgruppen för deras produkt håller på att krympa betänkligt. Det är synd, för lutfisk är både gott och nyttigt.
Upp med handen, alla ungdomar som gillar lutfisk!
Aha. Tänkte väl det. Inte alltför många.
Men det finns knep för att få nybörjare att nappa på den här goda fisken (ojdå…). Ett presenterades häromdan av Årets Kock 2015, Thomas Sjögren: tacos med lutfisk!
Fisken samsas i tacoskalen med limepicklad lök, avokado och lite chipotlemajonnäs. Nånting för fredagsmyset, eller hur?
Thomas Sjögren har lyckliggjort lutfiskälskarna i flera år med roliga varianter på den gamla klassikern. Till 2016 års lutfiskens dag bjöd han på pankofriterad fisk, det var oemotståndligt gott.
Men låt oss föralldel inte glömma originalet: lutfisk med vitsås, kryddpeppar och kokt potatis, kort och gott:
Här med en ganska vanlig komplettering: gröna ärter.
En del kör med strimlor av knaperstekt bacon till lutfisken, det går bort för oss här hemma.
En variant som man kanske kunde prova är biskop Hans Brasks från slutet av 1400-talet: han använde mandel, russin och ärter som tillbehör. Han är den förste lutfiskätaren som historien känner.
Gustav III njöt av lutfisk under hela våren, och Bellman berättar i en sina epistlar att det serverades lutfisk på Stockholms krogar.
I barndomshemmet åt vi lutfisk flera gånger under vintern. Resterna gjorde mamma en riktig kalasrätt av: hon vände ner bitar av lutfisken i överbliven bechamelsås och fyllde en omelett med stuvningen.
Det kan jag rekommendera än i dag – både för nybörjare och lutfiskproffs!