Smördeg utan smör har varit mer regel än undantag. Men i ett fall blir det ändring nu. Vilket visar att konsumentmakten kan segra!
Här avslöjar vi livsmedelsjättens matbluff
Mest läst i kategorin
Förra veckan gick larmet: det som säljs som smördeg saknar ofta varje spår av smör. Bageriet Pop Bakery hängdes ut av föreningen Äkta vara för att producera Årets matbluff.
Popbagarna har kontrat snabbt: från vecka 11 bakar man med smör i stället för palmolja! Och skriver på sin hemsida: “Fråga vilken kock eller bagare som helst – smör gör allting godare. Så varför görs så många smördegar och pajdegar inte på smör?”
Kanon att man kommit till den insikten – nu.
Här på bloggen har vi skrivit om smördegsbluffen tidigare. Och lite orättvist är det nog att enbart anklaga Pop Bakery för att ha bluffat. Kolla innehållsförteckningen på markandsledaren ICA:s “smördeg”:
Ännu värre är COOP:s bedrövliga ingrediensförteckning: vetemjöl, palmolja, rapsolja, vatten, färgämne, mjölbehandlingsmedel m.m. Och det har man mage att kalla smördeg.
Däremot innehåller COOP:s frysta smördeg helt andra grejer, t.ex. smör (30 %). Och bland de större tillverkarna hittar jag en till som sen lång tid bakar riktig smördeg, fast den finns bara som fryst: Garant, Hemköps märke. Deras frysta degplattor innehåller 33 % smör. Hyllning!
Vi måste fortsätta läsa innehållsförteckningar i mataffären (ta med förstoringsglas…). Det finns många matbluffar att avslöja!