News55
Detta är en sponsrad artikel

Här avslöjar vi livsmedelsjättens matbluff

Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 jan. 2021Publicerad: 25 jan. 2021

Smördeg utan smör har varit mer regel än undantag. Men i ett fall blir det ändring nu. Vilket visar att konsumentmakten kan segra!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan gick larmet: det som säljs som smördeg saknar ofta varje spår av smör. Bageriet Pop Bakery hängdes ut av föreningen Äkta vara för att producera Årets matbluff.

Popbagarna har kontrat snabbt: från vecka 11 bakar man med smör i stället för palmolja! Och skriver på sin hemsida: “Fråga vilken kock eller bagare som helst – smör gör allting godare. Så varför görs så många smördegar och pajdegar inte på smör?”

Kanon att man kommit till den insikten – nu.

Här på bloggen har vi skrivit om smördegsbluffen tidigare. Och lite orättvist är det nog att enbart anklaga Pop Bakery för att ha bluffat. Kolla innehållsförteckningen på markandsledaren ICA:s “smördeg”:

Vetemjöl, vatten, solrosolja, etanol (!), stärkelse, gluten, salt, syra och smakämnen. Tji smör!

Ännu värre är COOP:s bedrövliga ingrediensförteckning: vetemjöl, palmolja, rapsolja, vatten, färgämne, mjölbehandlingsmedel m.m. Och det har man mage att kalla smördeg.

Däremot innehåller COOP:s frysta smördeg helt andra grejer, t.ex. smör (30 %). Och bland de större tillverkarna hittar jag en till som sen lång tid bakar riktig smördeg, fast den finns bara som fryst: Garant, Hemköps märke. Deras frysta degplattor innehåller 33 % smör. Hyllning!

Vi måste fortsätta läsa innehållsförteckningar i mataffären (ta med förstoringsglas…). Det finns många matbluffar att avslöja!

ANNONS

ANNONS