Debut som pizzabagare - hur gick det?
Se upp Ingrosso och Zazzi: nu gör vi egen pizza!
Mest läst i kategorin
Dagens upptäckt: att laga egen pizza – vad lätt det var, och vad gott det blev!
Såsen först. Enklaste receptet på hemlagad tomatsås – utan kokning – hittade jag hos ICA:
1 burk hela tomater
1 msk torkad oregano och 1 msk torkad basilika
salt och peppar
Mosa tomaterna med en ballongvisp. Rör ner kryddorna. Färdigt!
Nån alldeles äkta pizzabagare blir jag aldrig, för jag kan inte baka nånting, inte ens en pizzadeg, en sån där som man ska snurra i luften. Den kan man köpa färdig, men jag testade att använda en kaka orientalsikt tunnbröd av Hemköps märke Garant som pizzabotten.
Sen var det bara att stryka över tomatsåsen och plocka på vad som fanns hemma: lök i strimlor, oliver, lite skinka, bacon, salami, resterna av en paprika, ett par brynta champinjoner, några piccolinitomater och massor av riven ost. Plus torkad oregano, timjan och basilika.
In i ugnen, högst upp, på maxvärme, i ca 5 minuter.
Debuten blev lyckad. Tunnbrödet blev frasigt och fint i kanterna men lite hårt och segt för övrigt. En botten av riktig pizzadeg hade varit bättre, det får det bli nästa gång.
Vilket ändå kommer att dröja ett tag. Vi längtar nämligen hett efter pizza bara ungefär en gång per kvartal här hemma. Då kastar vi oss lite smådesperat över de första tuggorna men brukar stöna lätt av övermättnad när de sista kantbitarna, som hunnit bli kalla och torra, ska ätas upp…
Ingrosso, Zazzi, Roberto och allt vad ni heter – se upp! Här kommer en nybakad pizzakock!