A-
A+

Hela denna artikel är en annons

5 vanliga tandvårdsmissar vi gör när vi blir äldre

Med åldern förändras mycket i kroppen – munnen är inget undantag. Här avslöjar Helena Rådmark, tandläkare på Oral Care, vilka vanliga misstag som personer över 55 år oftast gör när det kommer till tandvård.

Story Media

De flesta känner av ålderstecken genom stelhet eller sämre syn – men faktum är att även munnen förändras med åren och att våra tandvårdsrutiner behöver göra samma sak. Det konstaterar Helena Rådmark, tandläkare på Oral Care Odenplan i Stockholm.

“Rent generellt inom tandvården rekommenderar vi noggrann, daglig tandrengöring i form av tandborstning och mellanrumsrengöring, oavsett hur gammal man är. När man kommer upp i åldern behöver man dock förändra sina rutiner och där är det en god idé att prata med sin tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska för att få hjälp att hitta rätt”.

Dags att boka ett besök hos tandläkaren? Läs mer

Här berättar hon om fem vanliga fallgropar – och vad du bör göra för att undvika dem.

Ändra din tandborstningsrutin

”När vi blir äldre drar sig tänder och tandkött ofta tillbaka en aning, vilket exponerar lite av rotytorna på ett nytt sätt. Att borsta tänderna är en rutinhandling vi gör dagligen, därför behöver man vara medveten om att denna rutin måste ändras för att inte missa de nya ytorna. Använder du en eltandborste behöver du komma ihåg att den inte gör jobbet åt dig – fråga gärna om du gör rätt eller behöver justera något nästa gång du besöker din tandläkare eller tandhygienist.”

  • Glöm inte mellanrummen

”Vi rekommenderar patienter i alla åldrar att använda tandtråd, men äldre patienter behöver ofta mellanrumsborstar för att lyckas få bort allt i de nya mellanrum som kan uppstå mellan tänderna när tänder och tandkött drar sig tillbaka. Din tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska hjälper dig gärna att hitta rätt storlek för att du ska lyckas hålla munnen ren.”

  • Skölj inte efter borstningen!

”Den vanligaste missen många gör är förmodligen att skölja munnen med vatten när man borstat tänderna. Det gör att fluoret sköljs bort efter bara några minuter, istället för att kunna verka på tänderna i upp till 20 minuter. Detta ökar risken för karies markant.”

  • Se upp med muntorrheten

”Många äldre äter läkemedel som kan orsaka muntorrhet. Muntorrhet ökar i sin tur risken för karies, så om du drabbats kan ett första steg vara att prata med din behandlande läkare om möjligheten att få byta läkemedel. Är det inte möjligt behövs utökad profylax – prata med din tandvårdspersonal! De brukar kunna se det på slemhinnorna under ditt besök, men det är en god idé att själv berätta så du kan få rätt hjälp. Det finns dessutom ekonomisk hjälp att få om munnen är väldigt torr.”

  • Skippa saften – och bjud på ost!

”Att dricka söta drycker, som saft eller juice, påverkar tänderna. Är du torr i munnen eller törstig rekommenderas vatten – och om du vill bjuda på något trevligt efter middagen rekommenderar jag att lämna kakorna på hyllan och istället bjuda på en bit ost, som är betydligt snällare mot dina tänder och dessutom väldigt trevligt och gott!”

När besökte du tandläkaren senast? Boka ditt besök hos Oral Care här

Det här är Oral Care

Välkommen till Oral Care! Vi erbjuder allmäntandvård, specialisttandvård, tandhygienistbehandling, tandblekning, estetisk tandvård, barntandvård och hemtandvård. Ring oss eller boka din tid direkt online. Hitta din klinik här!

Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.