A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Sex saker att tänka på när du som är äldre ska köpa bil

Att bli äldre behöver inte betyda att man ska ha ”det gamla vanliga”. Tvärtom finns mycket nytt att upptäcka - som när det är dags att köpa ny bil. Men det finns sådant som alla seniorer bör tänka extra noga på vid bilköp.  

News55

För många av oss är bilen viktig. Vi behöver den för att kunna göra det vi behöver och vill: Veckohandla på stormarknaden, hälsa på familj och vänner och – vad man än har för fritidsintressen – snabbt och bekvämt kunna åka dit och tillbaka igen. En bra början är att vara realist. Vad använder jag bilen till? Hur ser mitt liv ut om fem år?

Den tyska motororganisationen ADAC och den oberoende och icke vinstdrivande amerikanska organisationen Consumer Report har på varsitt håll sammanställt de viktigaste kriterierna för vad som är viktigast för äldre bilförare. Här är ett sammandrag av vad de båda har kommit fram till:

1. Bekvämlighet
För en senior är det allra viktigaste att bilen är lagom hög. Rätt instegshöjd gör det enkelt och bekvämt att kliva in och ut ur bilen.

2. Bra sikt
Det som utmärker en bra seniorbil är att föraren har bra sikt åt alla håll. Sikten påverkas av bilens höjd, fönstrens storlek och backspeglarnas placering. Att sitta högt är också bra under mörkerkörning då man som förare inte bländas lika lätt av mötande fordon.

3. Användarvänlighet
En bra seniorbil ska ha lättavlästa mätare och intuitiva kontroller, bland annat för byte av radiokanal, justering av luftkonditionering och växellåda.

4. Belysning
Mörkerkörning är ansträngande som det är och synen blir inte bättre för att man blir äldre. En bra seniorbil kompenserar för detta med bra belysning. Utöver bra strålkastare är bra instrument och kupébelysning också viktig.

5. Lastutrymme
För seniorer är bagageutrymmets lasthöjd, bagagelucka och storlek en avgörande faktor. Det ska alltså både vara lättlastat och gott om plats.

6. Komfort
Bekvämlighet kan vara så mycket. Enligt ADAC får seniorbilen ett extra komfortplus i kanten av bekväma stolar, bra fjädring och en ljuddämpad kupé.

Så vilken bil ska du välja? Visst kan det vara tryggt med ”ett gammalt välkänt märke”, men i en tid då kända och mindre kända bilmärken samsas i samma fabrik kan det vara värt att testa det tidigare okända. Dacia, som ingår i Renault-gruppen, är ett relativt nytt bilmärke som blivit allt vanligare på svenska vägar. Deras Sandero Stepway är väl värd en provkörning. Hög och bekväm, snyggt designad och i linje med ADAC:s och Consumer Reports kriterier för en bra och bekväm seniorbil.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!