A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Äldre berättar om att få en diagnos sent i livet

I takt med att kunskap kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ökar blir vi skickligare på att diagnostisera och hjälpa människor med exempelvis ADHD och autism. Det betyder också att fler får diagnos i vuxen ålder, vilket kan medföra unika utmaningar. – Därför driver vi Äldrelyftet; målet är att öka möjligheten till god hälsa, delaktighet och inflytande för äldre med NPF-diagnoser, säger projektledaren Annika von Schmalensée.

Story Media


Riksförbundet Attention startade “Äldrelyftet – åldras och må bra med ADHD” redan 2020. Projektet drivs med anslag från Arvsfonden och Annika von Schmalensée berättar att det fanns – och fortfarande finns – ett stort behov av information och kunskap kring äldre med ADHD.

– Vi vet mycket om hur ADHD fungerar hos barn och unga, men ännu saknar samhället motsvarande kunskaper om hur det är att åldras med ADHD. Därför är ett syfte med Äldrelyftet att sprida mer kunskap både till personerna själva och de som möter dem i sitt arbete. Ett annat, minst lika viktigt om inte mer, är att motverka diskriminering och tillhandahålla verktyg som lämpar sig ur ett äldreperspektiv.

I sin satsning har Riksförbundet Attention även startat tidningen “Äldre&NPF” där de har samlat personliga berättelser och artiklar om vikten av gemenskap och samhörighet.

Se filmen “Mark fick sin adhd-diagnos sent i livet”.

Antologi om att få sin ADHD-diagnos som äldre

Äldrelyftet har tagit fram en mängd resurser för både privatpersoner och vård, verktyg som syftar till att åtgärda det kunskapsglapp som finns kring äldre med ADHD. Ett exempel som Annika ger är antologin Livsberättelser om adhd och autism, i vilken tretton personer berättar hur de upplevde att få sin ADHD-diagnos som äldre. I antologin uttalar sig också experterna Lotta Borg Skoglund, Susanne Rolfner Suvanto, Taina Lehtonen och Magnus Werner.

– Kopplat till antologin finns Evas dagbok, där 58-åriga Eva delar den dagbok hon skrev under sin NPF-utredning. Hon avslutar dagboken med kommentaren: ”Jag har förstått att många som får diagnos blir deprimerade och ledsna. Många ser tillbaka och kan inte släppa att livet kunnat vara annorlunda. Så tänker jag ibland, men jag är mest glad för att allt tok har fått en förklaring. Att jag med hjälp kan förändra mitt framtida liv”.


”Man ser att man inte är ensam”

Under projektets gång har Annika fått ta del av åtskilliga historier från de som fått sin ADHD-diagnos sent i livet. Något som stått klart är att många äldre är oroliga över att vården inte kommer att ta dem på allvar om de söker för psykiska besvär och att det därför finns ett stort mörkertal som inte vågar söka hjälp.

– De allra flesta känner dock en lättnad då de får sin diagnos. Diagnosen förklarar varför man kanske har känt sig annorlunda utan att veta varför, eller varför sådant som verkat så lätt för andra har känts så oöverkomligt för en själv. Därför är Livsberättelser om adhd och autism så viktig – man ser att man inte är ensam.


Släpps som ljudbok

Boken ger både NPF-personer, anhöriga och vårdpersonal värdefull insikt i hur neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan påverka livet, oavsett om det gäller skola, arbete, fritid eller relationer. Den 22 november släpper Riksförbundet Attention även antologin som ljudbok.

– Att sitta stilla och läsa passar inte alla. Vi är övertygade om att många som skulle kunna finna boken värdefull föredrar möjligheten att ta del av berättelserna på det här viset, avslutar Annika von Schmalensée.


Filmer

Se filmen “Mamman, sonen och deras adhd”

Se filmen ”Äntligen förstod jag varför jag måste jobba dubbelt så mycket som alla andra!”Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.