A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Nu kan gåvogivare ge mer utan att betala mer – så går det till

Alla insamlade gåvor till UNHCR:s julkampanj under november och december dubblas. Fastighetsmiljardären Roger Akelius svarade UNHCR på en kontaktannons i Dagens Industri med rubriken "generös miljardär sökes". Dubbla gåvor innebär att just din gåva räcker till fler barn och familjer på flykt.

News55

Annons

Annons

Roger Akelius gick ut och meddelade att han sin vana trogen ska dubbla alla insamlade gåvor till tre hjälporganisationer i november och december. FN:s flyktingorgan UNHCR räknades inte dit. Då gjorde insamlingspartnern Sverige för UNHCR slag i saken och publicerade en helsidesannons i Dagens Industri där de båda parterna fann varandra. Nu dubblar Akelius Foundation även alla gåvor till UNHCR:s julinsamling.

Vem är flykting?

Flyktingar är människor som flyr från krig, väpnade konflikter eller förföljelse. I FN:s flyktingkonvention definieras “flykting” som en person som flytt sitt land med anledning av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning.

Människor som tvingats på flykt från sina hemländer är ofta extremt utsatta. De blir förföljda, beskjutna och tvingas se på när deras hem och länder förstörs av granater och krig. Mot slutet av 2018 fanns 25,9 miljoner flyktingar i världen. De kan inte återvända hem, behöver skydd och en möjlighet att få börja om sina liv på nytt. Får de ingen asyl kan det medföra allvarliga konsekvenser. När en civilperson och medborgare blir flykting så fråntas hen statens livsviktiga skyddsnät och blir på så vis fråntagen sina mänskliga rättigheter och trygghet i egenskap av statlig medborgare.

Skyddar flyktingar

UNHCR:s uppdrag är att skydda flyktingar genom att dela ut nödhjälp, kämpa för deras rättigheter och ge hopp om en bättre framtid. Kriget i Syrien har skapat världens största flyktingkris och bombattacker och flyganfall över Jemen har skapat världens största humanitära kris. Det här är två akuta situationer i världen som tvingar miljontals barn och familjer på flykt.

Din julklapp dubblas

I november och december dubblar Akelius Foundation alla gåvor till UNHCR:s arbete för barn och familjer på flykt. Dubbla gåvor innebär dubbelt så mycket hjälp. När du betalar 370 kronor för ett nödpaket till en hel familj från Sverige för UNHCR:s gåvoshop innebär det 740 kronor och hjälp till två familjer på flykt. När du köper varma filtar för 210 kronor innebär det filtar för 420 kronor som skyddar mot kyla och iskalla nätter. Köper du ett skolpaket till ett barn för 194 kronor så får två barn hopp om framtiden, en skolbänk, block och pennor. Du får även fina gåvokort att ge bort till dina nära och kära.

Dubbla din gåva här

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?