A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Allt om kräftskivan

Kräftskivan – en av våra mest uppskattade och älskade högtider! Kräftor har avnjutits i vårt avlånga rike sedan medeltiden, då de främst var en delikatess för kungligheter och annat fint folk. Idag finns det knappast något folkligare än en gemytlig kräftfest med goda vänner, sång och passande drycker. Här går vi igenom ett antal tips som gör kräftskivan både godare, enklare och roligare. Lycka till och smaklig måltid!

News55

Just kräftorna är något som de flesta svenskar som flyttar utomlands säger sig sakna mest av allt, vilket vittnar om hur djupt rotat det lilla skaldjuret är i den svenska folksjälen. Precis som julafton, midsommar och valborg är kräftskivan ett obligatoriskt inslag för många och något man absolut inte får missa. Att samlas kring god mat och härlig gemenskap med sång och glädje förhöjer livet.

Tina kräftorna i tid för bästa smak

Färska kräftor i all ära, men för den budgetmedvetne är frysta kräftor svårslaget. Det finns flera olika varianter, storlekar och kvalitetsnivåer att välja mellan. För att få ut bästa möjliga smak från de frysta kräftorna bör du tina dem i kylskåp 24–48 timmar innan festen. Att snabbtina dem i vatten eller mikron försämrar både kräftornas smak och konsistens. Servera dem sedan snyggt på stora metallfat och glöm inte behållare för skalen.

Ordna tillbehören i förväg

Allt behöver inte göras i sista sekund. Goda tilltugg som pajer, nybakt bröd och röror kan med fördel ordnas i förväg och sedan förvaras svalt till dess det är dags att duka bordet. Det tar bort en hel del stress och gör att du kan njuta av umgänget i stället för att svettas i köket. Vissa tillbehör kan till och med ordnas flera dagar i förväg och frysas in. Ju tidigare du börjar planera och förbereda kräftskivan, desto mer avslappnad blir själva högtidsdagen.

En snapsvisa förhöjer vilken fest som helst

Visst är det härligt att sjunga en rolig sång till det höjda glaset? Internet är fullt av snapsvisor av alla slag. Hitta dina favoriter och skapa ett sånghäfte till alla gästerna. Det kommer garanterat uppskattas och höja stämningen. Extra pluspoäng om du dessutom fixar roliga hattar till deltagarna!

Glöm inte utsmyckningarna

Lyktor, haklappar, solar, flaggor och girlanger – här är det inte läge att vara återhållsam. Ös pynt över tillställningen, det gör festen ännu roligare och mer minnesvärd. Dessutom skapar det underbara tillfällen för kvällens fotografer att föreviga kvällen. Låt de färggranna och härliga kräftorna, salladerna och dryckerna återspeglas i en lekfull och stämningshöjande utsmyckning. Glöm inte att kontrollera att du har stearinljus hemma, de sätter härlig stämning när mörkret lägger sig framåt aftonen.

Överraska med god mat till vickningen

Kvällen blir förhoppningsvis lång. Förutom att erbjuda gott om alkoholfria alternativ till de som kör bil eller vill fira på ett nyktert sätt bör du se till att det finns mat framåt småtimmarna. Oavsett om det är klassikern Jansons frestelse eller korv med bröd så uppskatta gästerna garanterat något när klockan börjar närma sig midnatt. Det gör dessutom morgondagen mer uthärdlig för dem som lyfte snapsglaset lite extra under kvällen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!