Hela denna artikeln är en annons

Anita drabbades av benskörhet: ”Det började med en trötthet i ryggen”

Varannan kvinna och var femte man drabbas av benbrott till följd av benskörhet, en sjukdom som blivit ett stort folkhälsoproblem i Sverige. Men med motion och tillskott av kalcium och D-vitamin ger man benen bra förutsättningar att bibehålla sin styrka.  

News55

Benskörhet kallas ibland för ”den tysta sjukdomen” då den inte märks förrän den första frakturen uppstår. Sjukdomen kan visa sig i form av frakturer som uppstår utan större fysisk påverkan och skelettsprickor som bildas vid händelser som i vanliga fall bara skulle ge ett blåmärke eller en vrickning.

En av de som drabbats är Anita Sandström i Boden som var 55 år när olyckan första gången var framme.

– Jag var ute med båten och fiskade när den slog emot en våg så att jag ramlade till. Det var så jag fick min första kotfraktur. Sedan mätte man min bentäthet och upptäckte att jag var benskör.

Trots att det fanns benskörhet i familjen, och att ärftlighet är en betydande faktor, hade Anita aldrig direkt tänkt tanken att hon själv skulle drabbas.

Benskörhet i släkten en första varning

– Jag hade känt av det på samma sätt som många andra – en trötthet i ryggen när man står och gör olika saker.

Och det stämmer att benskörhet i släkten kan ses som ett första varningstecken. Men även de som tidigare haft reumatiska besvär bör vara uppmärksamma. Efter klimakteriet förlorar kvinnor benmassa i snabbare takt till följd av att östrogennivån minskar. Ju äldre man blir desto skörare skelett.

Efter den olyckliga händelsen i båten hostade sig Anita till ännu en kotfraktur och valde så småningom att gå i pension vid 63 års ålder då hon inte längre orkade jobba. Men även om hon blivit bättre efter medicinsk behandling präglas mycket av Anitas dagliga liv ändå av att tänka sig för hur hon lyfter och hur hon går.

Många skäms trots att de inte misskött sig

Hos andra drabbade har Anita även märkt av att det förekommer skuldkänslor kring sjukdomen.

– Många skäms för att vissa tror att man misskött sig. Men jag har själv alltid rört på mig och motionerat, aldrig rökt och inte druckit alkohol i några större mängder.

Anita är idag aktiv i ROP, Riksföreningen Osteoporotiker, där hon är ordförande för länsföreningen i Norrbotten och hjälper andra som drabbats av benskörhet.

– När jag fick veta att jag var benskör så tänkte jag ”Det här måste jag jobba för, så att man belyser den här sjukdomen!”

Anita är mycket ute och informerar och har besökt både pensionärsföreningar och skolor.

– Det är viktigt att nå både ungdomar och föräldrar så att de förstår vikten av att redan i unga år träna för att förebygga benskörhet senare i livet.

Intag av kalcium spelar viktig roll

Även intaget av kalcium spelar viktig roll vid benskörhet och att dagligen äta kalciumrik kost som mjölk, yoghurt, ost och keso är ett sätt att vårda sitt skelett. Solsken bidrar också i förlängningen till ett starkare skelett då detta hjälper kroppen att producera D-vitamin som i sin tur gör att den kan ta tillvara på det kalcium som finns i vår dagliga kost.

Idag finns även läkemedel och receptfria läkemedel med kalcium och D-vitamin som behandlar och förebygger kalciumbrist och D-vitaminbrist för dem som har svårt att få i sig kalcium via kosten eller som vistas för lite i solen.

Kalcipos och Kalcipos-D mite är två av dessa. Skillnaden mellan de båda är att Kalcipos-D mite förutom kalcium också innehåller D-vitamin. Kombinationen kalcium och D-vitamin är naturligt fördelaktig.

Vill du veta mer om hur du bäst vårdar ditt skelett? Gå in på bristguiden.se

 

Kalcipos, tablett (kalcium 500 mg) är ett receptfritt läkemedel. Används för att förebygga och behandla kalciumbrist samt som tilläggsbehandling vid osteoporos.

Kalcipos-D mite, tablett (kalcium 500 mg, vitamin D3 200 IE). Receptfritt läkemedel. Används som profylax och behandling vid brist på vitamin D och kalcium samt som vitamin D- och kalciumtillägg som komplement till specifik osteoporosbehandling hos patienter med risk för vitamin D- och kalciumbrist. Läs bipacksedeln noga före användning samt se www.fass.se.

Marknadsförs av Meda, www.medasverige.se

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.