A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

"Alla fördomar ställdes på ända."

Nu har också jag gjort resan som är alla pensionärs resa, en dagskryssning till Åland. Visst hade jag en viss tveksamhet inför resan. Jag är en äkta pensionär och många ser oss som gamlingar, men så värst gammal är jag inte, tycker jag själv. Men alla fördomar ställdes på ända.

Artur Ringart

Vi tog bilen från Stockholm till Grisslehamn. I biljettpriset, 70 kronor t/r Grisslehamn-Eckerö, ingick busstransport från Stockholm, men vi hade planerat ett besök i båtens tax-free butik och då underlättar en bil.

Vi var sex vänner som hade bestämt oss för att resa tillsammans och den första positiva överraskningen var de nya biljettautomaterna som väntade oss i ankomsthallen.  Sålunda inga köer för att få ut våra bokade och betalda biljetter. Bara en knapptryckning med våra bokningsnummer och vips spottade automaten ut våra biljetter.

Vi hade en noga uttänkt plan för resan. Eftersom själva överfarten bara tar två timmar, skulle den ägnas åt en kaffe och en räksmörgås. Det serveras drygt 90 000 räksmörgåsar på Eckerö Linjen under ett år. Sedan skulle tax-free butiken inventeras.  Ja, vi gjorde några fynd och väl framme i Eckerö blev det något läskande i solen på akterdäck.

Under överresan hade jag också möjlighet att få en rundtur på M/S Eckerö med intendent Jonny Karlström. Han underströk att man inte ser sina resenärer som passagerare, utan som gäster.

Under min resa, en onsdag på 10.00-avgången, var vi drygt 600 gäster på båten. Jonny berättade att det är maten ombord som lockar många gäster till dagskryssningarna och det mesta lagas från grunden ombord, och många var vi under denna resa som intog mat i någon av fartygets restauranger.

Jag fick möjlighet att träffa kryssningsvärdarna Mats Larsson och Per-Anders Forsén.  Deras uppgift är att underhålla gästerna.  De arbetar varannan vecka och bor ombord på båten under sin arbetsvecka.

På kommandobryggan såg det nästan ut som i en cockpit fast med mycket bättre utsikt. Där kontrollerade kapten Dennis Mattsson och överstyrman Håkan Sjöström att vi kunde färdas lugnt och säkert över Ålands hav. De berättade bl.a. att större delen av överfärden sköts via satelliter och GPS, men när de lägger till eller lämnar hamn, sköter de allt manuellt. Det är alltid minst två personer på kommandobryggan för att färden ska vara säker.

Jag tycker inte om köer och att stå i kö vid bufféer vill jag gärna undvika. Brukar t.ex. gå direkt på varmrätten för att slippa köer och ta sillen till andra tallriken. Därför blev det A La Carte restaurangen på hemresan.  Vi åt en utsökt tre rätters meny med bordsservering och inga köer.

Vi var många ombord som hade lämnat arbetslivet bakom oss.  Att kunna resa såhär mitt i veckan betraktar jag som en lyx. Utan att överdriva, var vi 55 plussare närmare 99 procent av gästerna. Väl tillbaka i Grisslehamn var vi mätta, belåtna och tyngda av varor från tax-free butiken.

Klicka på bilden för att komma till Eckerö Linjen.
Artur Ringart
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!