A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Barns önskelistor ska inte behöva se ut som Mollys – så här kan du hjälpa

De som insjuknar i Alzheimers sjukdom förändras för alltid och tappar gradvis minnet, precis som Mollys morföräldrar. Det enda Molly önskar sig i julklapp av tomten är att de blir som vanligt igen och kommer ihåg vad hon heter.

News55

Minns du de juliga dofterna av granbarr från julgranen och nybakade lussebullar inifrån köket? Minns du farfar som stod där och skrockade i sin tomtedräkt? Hur han liksom gjorde till rösten för att inte avslöja sig när han läste upp namnen på klapparna som han plockade upp ur säcken när du ivrigt väntade på att just ditt namn skulle läsas upp.

Alzheimers sjukdom är vår tids största folksjukdom världen över och bara i Sverige insjuknar drygt 25 000 nya personer varje år i en demenssjukdom. Det finns inget botemedel och forskningen är det enda sättet att få ner den siffran. Mollys morföräldrar har drabbats av Alzheimers sjukdom och det enda hennes önskelista består av är en vädjan till tomten att de ska bli som vanligt igen och minnas hennes namn.

Molly är inte ensam

Men Molly är långt ifrån det enda barnet i Sverige som älskar någon som insjuknat i en demenssjukdom. Drygt 160 000 personer lever med en demenssjukdom i Sverige, varav 60-70 procent har Alzheimers sjukdom.

Hit går pengarna

Tack vare privata donationer kan Alzheimerfonden bekämpa och förebygga demenssjukdomar. Alla insamlingar förra året gjorde att Alzheimerfonden kunde dela ut cirka 30 miljoner kronor till forskningen.

Alzheimerfonden stöttar även vårdanställda inom demensområdet så att fler kan vidareutbilda sig då det är många som inte får tillräckligt med ekonomiska medel från sina arbetsgivare för att kunna göra det. Alzheimerfonden tycker att det är viktigt med välutbildad personal inom demensvården. Här berättar två blivande Silviasystrar mer.

Barnen får inte glömmas bort

Unga anhöriga till familjemedlemmar som insjuknat i Alzheimers sjukdom, eller någon annan demenssjukdom, glöms ofta bort. Alzheimerfonden stöttar ungdomar som har en demenssjuk förälder genom att finansiera en lägerverksamhet som drivs på fyra platser runt om i landet. Här kan du läsa mer om unga anhöriga.

När du skänker en gåva till Alzheimerfonden bidrar du till forskningen mot demenssjukdomar för att hitta ett botemedel så att alla i familjen kan vara med och fira jul och dela samma fina upplevelse.

Så här kan du hjälpa

Företag kan också visa samhällsengagemang och omtanke genom att välja olika paketlösningar för att skänka pengar till Alzheimerfonden. Man kan bland annat skänka ett fast belopp under en treårsperiod, skänka ett rörligt belopp under ett år, arrangera en tävling, ett företagsevent eller delta i olika aktiviteter som anordnas av Alzheimerfonden. Läs mer om detta på www.alzheimerfonden.se.

Du kan ge din gåva på olika sätt, direkt via mobiltelefonen, bli månadsgivare eller starta en egen insamling.

Ge en gåva eller starta en egen insamling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!