A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Här inleds cancerbehandlingar fort

Pandemin har gjort att den svensk sjukvården går på knäna och många oroar sig för att deras behandlingar eventuellt måste skjutas på. Som svensk patient kan då åka till Finland och få behandling för din cancer.

News55

Det är viktigt att en cancerbehandling inleds fort för att minska risken att cancern hinner sprida sig och för att minska det psykiska lidandet som det innebär att behöva vänta. På Docrates Cancersjukhus i Helsingfors har man kortat ner väntetiderna och varje patient är garanterad ett första möte med en specialist inom bara ett par dagar. Inom en vecka blir diagnosen fastställd och därefter inleds en behandling anpassad efter varje enskilt fall.

Samma vårdteam hela vägen

Varje patient får ett personligt och svensktalande vårdteam, som är med under hela processen, och behandlas med toppmodern utrustning och den senaste medicinen. Allt är anpassat utifrån patientens behov och på Docrates är miljön trygg och ombonad. Det finns även goda möjligheter att bo nära sjukhuset.

Just det personliga bemötandet, både kopplat till cancerbehandlingen, men även servicen på sjukhuset, har gett resultat. I en kundnöjdhetsenkät från 2019 svarade hela 90% av patienternas på Docrates att de var mycket nöjda med vården och den service de fått på plats. 

Boka ett första möte

Vid eventuella hinder vid den finska gränsen är det ändå alltid möjligt för svenska patienter att få cancervård i Finland. Vilken typ av begränsningar det kan vara vid den finska gränsen varierar från tid till tid under pandemin. Kontakta Docrates och prata med sjuksköterskor som vägleder dig och berättar mer hur du tar dig in i Finland och vilka åtgärder sjukhuset vidtagit under pandemin. Det finns också möjlighet att boka ett första möte med läkaren på distans via antingen telefon eller video.

Försäkringskassan

Tack vare EU:s patientrörlighetsdirektiv är det möjligt att få ersättning för planerad vård utomlands av Försäkringskassan. Då betalas ersättningen ut om vård ges av behörig hälso- och sjukvårdspersonal med vetenskapligt beprövade metoder och förutsatt att patienten har rätt till motsvarande vård i Sverige. Mer information om att ansöka om ersättning för planerad vård utomlands hittar du på forsakringskassan.se. 

Observera att Försäkringskassan inte ersätter all vård som patienten får utomlands. Det kan exempelvis gälla nya medicinska behandlingar som ännu ej är godkända av svenska läkemedelsmyndigheter. Sjuksköterskorna på Docrates Cancersjukhus kan berätta mer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.