A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Cyklande rörmokaren banar vägen för den framtida staden

En stor fråga som poppar upp med jämna mellanrum är hur staden och våra levnadsvanor måste förändras för att vi ska klara av klimatomställningen. En stor förändring i den urbana miljön är hur cykeln återigen hamnat i fokus. I Stockholm har det yttrat sig i nya cykelbanor och en snöröjning inriktad på att gynna stadens cyklister. Men går egentligen cykeln att använda till allt? Och finns det några nackdelar?

News55

– I början av vår verksamhet så sa folk att vi var dumma i huvudet och att det aldrig skulle gå. Först var det snack om att vi inte kunde transportera värmepannor på cyklarna. Sedan när det gått lite längre tid sa folk att vi aldrig skulle klara första vintern. Men nu har vi varit igång i sex år, och jag ser bara fördelar med att vi cyklar, säger Hugo Wolgers som är grundare av Cyklande Rörmokaren.

Idén till bolaget föddes efter det att han tillbringat allt för många arbetsdagar med att först köa in till stan och för att sedan när han väl kommit fram vara tvungen att lägga ytterligare tid på att hitta parkering.

– När vi inte kan ta allt material på cykeln så beställer vi givetvis ut grejerna till kunden, och så levererar leverantören, men det gör man ju i vanliga fall också, även med bil!, säger Hugo och fortsätter:

– De anställda brukar gå ner i vikt i början när de jobbar hos oss, det är bra för klimatet och vi sparar både tid och pengar. Dessutom blir folk piggare och gladare. Jag må låta naiv, men jag tror att världen i stort skulle bli bättre om alla bara cyklade mer!

I Stockholm pågår nu ett stort arbete, inte minst vid Slussen, för att främja användandet av cykeln istället för bilen. Under 2022 invigdes också de första cykelbanemärkningarna med damcykelsymbol. Tittar man utanför Stockholm, på de vanliga stora budfirmorna, så har det poppat upp en cyklande städare i Linköping och en cyklande städare i Kalmar.

Kanske är framtiden inte byggd med elsparkcyklar, utan med vanliga klassiska Crescent?

Fakta om Cyklande rörmokaren:

Cyklande rörmokaren är en rörmokare i Stockholm som grundades 2017 av Hugo Wolgers och Alexander Ulvgården och har vunnit utmärkelsen Årets hantverkare 2018 och 2022.

Företaget har 15 anställda och äger ingen bil och utför allt från blandarbyten och diskmaskinsinstallationer till stambyten.

Företaget har en uttalad miljöprofil med fokus på reparationer och återanvändning av material.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.